Фердинанд I (Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фердинанд I
Ferdinand I.
австрийски император, унгарски и бохемски крал
Ferdinand I; Keizer van Oostenrijk.jpg
Роден
Починал
Погребан Императорска крипта, Виена, Австрия

Религия Католическа църква
Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg
Семейство
Род Хабсбург-Лотаринги
Баща Франц II
Майка Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска
Братя/сестри Мария-Леополдина Австрийска
Мария Клементина Австрийска (1798–1881)
Мария-Луиза Австрийска
Мария Каролина Австрийска (1801–1832)
Франц Карл Австрийски
Съпруга Мария-Анна Савойска (12 февруари 1831 – 19 юни 1875)[1]
Деца няма
Фердинанд I в Общомедия

Фердинанд I (на немски: Ferdinand I) е австрийски император (1835-1848), както унгарски и бохемски крал под името Фердинанд V. Фердинанд I няма държавнически талант и доброволно се отказва от властта. Много популярен е в Чехия, където прекарва последните дни от живота си и получава прозвището Фердинанд Добрия (на чешки:Ferdinand Dobrotivý).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Най-възрастният син на император Франц I се възкачва на престола след смъртта на баща си през 1835 г. Неговото управление с нищо не се отличава от това на баща му, като се има в предвид, че de facto Метерних ръководи всички дела на Империята. Характерът на Фердинанд е мек, добър, спокоен, но до крайна степен вял и нерешителен. Той се оттегчавал от държавните дела и почти не се интересувал от политиката, от която нищо не разбирал. Съставено е така да се каже неофициално регентство от Метерних, Коловрат и ерцхерцог Людвиг, което и управлявало империята, а Фердинанд само подписвал документите, които му били предоставени. Лични свои наклонности Фердинанд проявил по отношение на общата амнистия (1838) на политическите затворници след революцията в австрийската провинция Кралство Ломбардия-Венеция, както и няколко частни амнистии по други дела. При Фердинанд почти няма и следа от жестокостта, с която неговият предшественик се борел с противниците си.

Революцията от 1848[редактиране | редактиране на кода]

Мартенските събития от 1848 г. принуждават Фердинанд I да напусне столицата и да се установи в Инсбрук. Никой от европейските монарси не се примирил с Унгарската революция от 1848 така бързо както Фердинанд. Против него лично никой нищо не предявявал. В началото на есента на 1848 г. той се връща във Виена, но бързите успехи на унгарското въстание и последвалото "Октомврийско възмущение" във Виена окончателно съкрушават императора. Реакцията, разпространила се почти в цяла Европа в последните месеци на 1848 г. не го успокоява. На 2 декември 1848 г. в Оломоуц Фердинанд I се отрича от престола в полза на своя племенник Франц Йозеф. Несамостоятелността на Фердинанд при вземането на решения и неразбирането му относно нуждите на времето са толкова големи, че малко преди Мартенските събития, когато му докладват, че хазната е почти празна, той възкликнал: "е, за мен и Метерних все ще стигне!". Фердинанд не си представял Австрийската империя без Метерних. Затова след оттеглянето на Метерних неговото управление се превърнало в множество непоследователни колебания, завършили в отказ от престола. След абдикацията си Фердинанд живее в личните си владения в Прага, където се занимава със селско стопанство, към което винаги имал влечение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Франц II император на Австрия (1835 – 1848) Франц Йосиф