Ото III (Бавария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ото III фон Вителсбах)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Ото III.

Ото III
Otto III. von Bayern
херцог на Долна Бавария и крал на Унгария
Ota3 Thurocsi.jpg
Ото III
Роден
Починал
Погребан Ландсхут, Германия

Религия Християнство
Coat of arms of the House of Wittelsbach (Bavaria).svg
Семейство
Род Вителсбахи
Баща Хайнрих XIII (Бавария)
Майка Елизабет Унгарска (1236-1271)
Братя/сестри Стефан I
Лудвиг III
Елизабет Баварска
Съпруга Катарина Хабсбургска (1279 – 4 април 1282)
Деца Хайнрих XV
Ото III в Общомедия

Ото III (на немски: Otto III. von Bayern, * 11 февруари 1261; † 9 септември 1312 в Ландсхут) от фамилията Вителсбахи е през 12901312 г. херцог на Долна Бавария и през 13051307 г. като крал Бела V (Béla V) крал на Унгария.

Ото III е първият син на баварския херцог Хайнрих XIII (I) († 1290) и на Елисавета (Елизабет) от Унгария († 1271), дъщеря на Бела IV, крал на Унгария от династията Арпади и съпругата му Мария Ласкарина. Чрез майка си той има право на унгарския трон.

След смъртта на баща му на 3 февруари 1290 г. той управлява Долна Бавария първо сам и след като братята му Лудвиг III и Стефан I през 1294 г. му се подчиняват заедно с тях. Те изпълняват неговите заповеди.

Ото има особено голям интерес да притежава Щирия. По тази причина той води анти-Хабсбургска политика. Той застава на страната на Адолф от Насау против Хабсбурга Албрехт от Австрия. През 1298 г. той се бие в загубената битка при Гьолхайм за Адолф, който е убит, а той ранен.

Новият крал Албрехт му взема териториите Паркщайин и Вайден и ги дава на крал Вацлав II от Бохемия. През 1301 г. му предлагат Стафановата корона след измирането на Арпадите, която той първо отказва заради проблемната вътрешна политика на Унгария.

Ото помага на Вацлав II против Албрехт, и когато отново му се предлага унгарската корона той отива през юли 1305 г. до Пражкия двор, където новият крал Вацлав III му отстъпва своята претенция за унгарската територия.

Понеже Албрехт му затваря пътя през Австрия, той се преоблича като търговец и пристига на 11 ноември 1305 г. в Буда. На 6 декември 1305 г. в Секешфехервар (Щулвайсенбург) той е коронован като Бела V за унгарски крал.

Ото е заловен от привържениците на Карл Роберт Анжуйски и заведен при него. През октомври 1307 г. той признава Карл Роберт като владетел след което той го освобождава. През времето на бягството му от Унгария той отива при своя братовчед Хайнрих III от Глогов, където се сгодява за неговата дъщеря Агнес. През февруари 1308 г. той пристига обратно в Ландсхут, където на 18 май 1309 г. се жени за Агнес.

Ото III е погребан в манастира Зелигентал при Ландсхут.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Хайнрих XIII Херцог на Долна Бавария (1290 – 1312) Хайнрих XV
Вацлав III Бохемски
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария и Хърватия

(1305 – 1307)

Карой