Вацлав III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вацлав III
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия
Vencel rézkarc.jpg
Управление 1301 – 1306
Предшественик Вацлав II
Наследник Индржих Корутански
Лични данни
Роден
Починал
Други титли Крал на Унгария,
Крал на Полша
Семейство
Династия Пршемисловци
Баща Вацлав II
Майка Гута Хабсбургска
Брак Виола Елжбета Чешинска
Вацлав III в Общомедия

Вацлав III (на чешки: Václav III.; на унгарски: Vencel; на полски: Wacław III) е крал на Унгария, крал на Бохемия и титулуван крал на Полша през XIV век. Той е последният чешки крал от династията на Пршемисловците.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вацлав III е роден на 6 октомври 1289 г. Син е на чешкия крал Вацлав II и на германската принцеса Гута Хабсбургска – дъщеря на императора на Свещената римска империя Рудолф I.

През 1298 г. Вацлав II сгодява сина си за унгарската принцеса Алжбета Арпад – дъщеря на крал Андраш III и това осигурява за сина му унгарската корона през 1301. На 27 август 1301 в Секешфехервар Вацлав е коронован за крал на Унгария като Ласло V. По това време кралство Унгария е разделено на няколко самостоятелни комитати, а Вацлав е признат за крал само от управителите на територията на днешна Словакия и около столицата Буда. Към 1303 по-голямата част от унгарските барони вече подкрепят другия претендент за короната – Карл Роберт Анжуйски. Притиснат, Вацлав моли баща си за подкрепа и Вацлав II нахлува с голяма войска в Буда и отвежда сина си и унгарската корона в Прага. За наместник на Вацлав в Унгария е назначен Ищван от Гюсинг.

През 1305 г. стария крал умира и Вацлав официално заема бохемския престол като Вацлав III. Същата година той вече е неспособен да задържи унгарската си титла и преотстъпва короната на Свети Стефан на баварския херцог Ото. Баварецът също не успява да закрепи властта си и след като е заловен през 1307 абдикира от престола, затвърждавайки властта на Карл Роберт Анжуйски над цяла Унгария.

През 1305 г. Вацлав III се жени за полската принцеса Виола Елжбета от Чешин – дъщеря на княз Мешко I Чешински. Бракът им остава бездетен, но това не попречва на Вацлав III да предяви претенции за наследствени права над полската корона и да се титулува като Крал на Полша.

Вацлав III е убит при мистериозни обстоятелства в Оломоуц, Моравия, на 4 август 1306 г. Тъй като той е последният мъжки представител на управляващата дотогава династия на Пршемисловците, за негов наследник е избран съпругът на сестра му Анна Пршемисловна – Хайнрих от Каринтия.

Андраш III
Крал на Унгария
Крал на Унгария (1301 – 1305)
Ото Баварски
Вацлав II
Крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1305 – 1306)
Индржих Корутански
Вацлав II
Крал на Полша
Титулуван крал на Полша (1305 – 1306)
Владислав I Локетек