Максимилиан II (Свещена Римска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Максимилиан II
Свещен римски император
Nicolas Neufchâtel 002.jpg
Лични данни
Управление 1564 – 1576
Роден
Починал
Погребан в Регенсбург
Предшественик Фердинанд I
Наследник Рудолф II
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Фердинанд I (Свещена Римска империя)
Майка Анна Ягелонина
Брак Мария Испанска
Герб Greater Coat of Arms of Maximilian II, Holy Roman Emperor.svg
Максимилиан II в Общомедия

Максимилиан II (31 юли 1527 – 12 октомври 1576) е крал на Чехия, крал на Унгария и император на Свещената Римска империя (1564 – 1576) от династията на Хабсбургите.

Максимилиан II е родена на 31 юли 1527 във Виена. Син е на император Фердинанд I и на чешко-унгарската кралица Анна Ягелонина. Образованието си получава главно в Испания, където придобива опит във военното изкуство по време на военните кампании на чичо си Карл V срещу Франция през 1544.

През 1548 г. Максимилиан се жени за първата си братовчедка Мария Испанска и става официален представител на Свещената империя в Испания. През 1550 се завръща в Германия, за да вземе участие в дискусиите за наследството на империята. През 1558 г. Карл V разделя владенията си между брат си Фердиананд и сина си Филип. Престолът на Свещената Римска империята е зает от бащата на Максимилиан. През 1562 Максимилиан е избран от електорска колегия във Франкфурт за Крал на Римляните (Германски крал), с което затвърждава позицията на наследник на престола на Свещената Римска империя, за какъвто по силата на компромис през 1558 г. е готвен Филип Испански. Престолонаследието на Максимилиан е поставено под въпрос и поради неясното му отношение към Протестантството, към което изпитва симпатии до края на живота си, въпреки че официално остава католик. За да спечели мнозинството на гласовете в електорската колегия, Максимилиан уверява католиците в нея, че е верен на католицизма, а на протестантите обещава, че ще приеме протестантството след като стане император. През 1563 г. Максимилиан е коронован за крал на Унгария, а на следващата година, след смъртта на Фердинанд, наследява цялата Свещена империя и двете кралства Чехия и Унгария.

Новият император дава религиозни свободи на аристократите и рицарите лутерани в Австрия и отказва да публикува решенията на Трентския събор.

Максимилиан подновява войната срещу турците, опитвайки се да защити владенията си в Унгария от техните набези. Той обаче не постига сериозни успехи в това отношение и през 1568 г. сключва примирие със султана, задължавайки се да му плаща ежегоден трибут.

През 1575 г. Максимилиан II е избран за крал на Полша, но не успява да се наложи над привържениците на другия претендент Стефан IV Батори и е принуден да се оттегли от Полша.

Максимилиан II умира на 12 октомври 1576 г. в Регенсбург в разгара на подготовка за поход срещу Полша.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Максимилиан II и Мария Испанска имат шестнадесет деца:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maximilian II, Holy Roman Emperor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.