Леополд V Бабенберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леополд Добродетелни
2-ри херцог на Австрия
Herzog Leopold V. Babenberg.jpg
Леополд Честни получава коленичил новите си цветгове от Фридрих Барбароса пред Акра, Родословие на Бабенбергите, Клостернойбург, 1489-1492
Лични данни
Управление 1177 – 1194 г.
Други титли Херцог на Щирия
Роден
1157 г.
Починал
31 декември 1194 г. (37 г.)
Погребан в Манастир Свети кръст, Долна Австрия
Наследник Фридрих I Бабенберг
Семейство
Династия Austria coat of arms simple.svg Бабенберги
Баща Хайнрих II
Майка Теодора Комнина
Брак Хелена Унгарска
Потомци Фридрих I Бабенберг, Леополд VI Бабенберг
Герб Austria coat of arms official.svg
Леополд Добродетелни в Общомедия

Леополд V (1157 - 1194), наричан Добродетелни, е средновековен германски благородник от династията Бабенберги, херцог на Австрия от 1177 г. и Щирия от 1192 г. до смъртта си. Той е син на австрийския херцог Хайнрих II Язомиргот от брака му с византийската принцеса Теодора Комнина, дъщеря на Андроник Комнин, внучка на император Йоан II Комнин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леополд наследява баща си Хайнрих като херцог на Австрия след смъртта му на 13 януари 1177 г. Скоро след това херцог Леополд се намесва в политиката на съседна Бохемия, като подкрепя Бедрих в борбата му срещу херцог Собеслав I. Последният по-рано е подел кампания срещу австрийското херцогството, но през 1179 г. Леополд постига мирно споразумение с чехите. На 17 август 1186 г. той се договаря с Пакта от Георгенберг с Отокар IV Щирски, с което Щирия и централната част на Горна Австрия са обединени в херцогство Австрия след 1192 година. Това е първата стъпка към създаването на модерна Австрия.

Трети кръстоносен поход[редактиране | редактиране на кода]

Леополд V е помнен извън Австрия основно с участието си в Третия кръстоносен поход. Той пристига навреме за да участва в обсадата на Акра през пролетта на 1191 г., след като отплава от Задар на Адриатическото крайбрежие. Леополд V поема командването на това, което остнало от имперските войски след смъртта на Фридрих Швабски, наследил по време на похода Фридрих Барбароса. Според легендата за цветовете на династията Бабенберг бойната туника на австрийския херцог е така напоена с кръв след битката, че когато той сваля колана си остава бяла лента около кръста му. Император Хайнрих VI му дава привилегията да приеме тези хералдически цветове, които по-късно ще се превърнат в национално знаме на Австрия.

След като Акра пада херцог Леополд развява знамето си над града заедно с тези на Йерусалимското кралство, Ричард I и Филип II. Ричард обаче отстранява цветове на Леополд и херцогът заминава разгневен за австрийския си дом, където пристигна в края на 1191 г.

Леополд не забравя унижението и му се предоставя възможност за реабилитация. Когато Ричард се връща обратно, пътуващ под прикритие, е разпознат (вероятно заради пръстена му) и арестуван във Виена с обвинение в убийството на Конрад, граф на Монферат. Леополд получава за Ричард огромен откуп, предполагат се шест хиляди кофи (около 23 тона) сребро. Този откуп се превръща в основа за създаване на монетния двор във Виена и се използва за изграждане на нови градски стени, както и за основаването на градовете на Винер Нойщад и Фридберг в Щирия. Този акт на Леополд не остава без последици - херцогът бива отлъчен от църквата от папа Селестин III за това, че е взел за затворник кръстоносец. Според Рене Грусе Леополд запазва откупа и отстъпва пленника си на Свещения римски император, който също под заплаха от отлъчване окончателно освобождава Ричард срещу владетелските права над остров Кипър.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Леополд се жени на 12 май 1172 г. или през 1174 г. за Елена (Илона) Унгарска (* ок. 1158; † 25 май 1199) от род Арпади, дъщеря на унгарския крал Геза II. Тя ражда поне 2 деца:

През 1194 г. Леополд пострадва тежко, когато конят му пада върху него по време на турнир в Грац. Херцогът умира от гангрена, все още отлъчен от църквата, но е погребан в абатството Хайлигенкройц.

Хайнрих Божи
Владетели на Австрия
Херцог на Австрия
(1177 – 1194)
Фридрих Католик