Хайнрих VI (Свещена Римска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Hohenstaufen family arms.svg
Хайнрих VI
император на Свещената Римска империя
Kaiser Heinrich VI. im Codex Manesse.jpg

Кайзер Хайнрих VI
Миниатюра, Манески кодекс.
Лични данни
Управление 1191 – 1197 г.
Коронация 15 април 1191 г.
Други титли Крал на Германия, Италия и Сицилия
Роден 1165 г.
Неймеген
Починал 28 септември 1197 г.
Месина
Погребан в Палермо
Предшественик Фридрих I Барбароса
Наследник Ото IV
Семейство
Династия Хоенщауфен
Баща Фридрих I Барбароса
Майка Беатрис Бургундска
Брак Констанция
Hohenstaufen emporer arms.svg

Произхожда от династията Хоенщауфен. Баща му е император Фридрих I Барбароса, майка му е дъщеря на Роджер II (Отвил) - крал на Сицилия.

Хайнрих VI се опитва да укрепи кралската власт в границите на империята си, а извън Германия се стреми да завладее ломбардските градове и да им наложи данъци. Предприема пет военни похода срещу Италия и разорява Милано през 1162 г. Загубва, обаче, битката при Леняно и е принуден да признае привилегиите на Ломбардската лига.

В годините на неговото управление Свещенната римска империя достига най-големия си разцвет.

През 1189 г. взима участие в Третия кръстоносен поход като повежда армията си към Константинопол. По време на преминаването през византийска територия Хайнрих VI преговаря с пратеници на братята Асен и Петър, които му предлагат армия от 40 000 българи и кумани, ако гарантира освобождението на България от Византия. Императорът не се съгласява, но последвалия конфликт между него и византийския император Исак II Ангел, има значение за объркването и отслабването на Константинопол, подпомогнало и победата на Въстанието на Асен и Петър, освободило България от Византийско владичество.

През март 1190 г. войските на Хайнрих VI преминават Босфора и се отправят през Киликия в Мала Азия към Светите земи. Но през юни при преминаването през река Салеф в Лидия, конят на императора е отнесен от буйните води и той се удавя.

Хайнрих VI остава да живее в паметта на германските народи, тъй като се превръща в герой на многобройни легенди и поверия, прославящи храбростта, силата и безсмъртието му.

На нападението срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 г. е дадено кодово название Операция Барбароса от Адолф Хитлер в памет на Хайнрих VI.

Хайнрих VI е един от основните герои в романа Баудолино на Умберто Еко.