Фридрих III (Свещена Римска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Фридрих III.

Фридрих III
Император на
Свещената Римска империя
Ерцхерцог на Австрия
Крал на Германия
Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg
Копие на изгубения оригинален портрет на Фридрих III от Ханс Бургкмайр (1468)
Лични данни
Управление 14521493 г.
Роден
Починал
19 август 1493 г. (77 г.)
Погребан в Щефансдом, Виена
Предшественик Сигизмунд Люксембургски
Наследник Максимилиан I
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Ернст Железния
Майка Кимбургис Масовийска
Брак Елеонора-Елена Португалска
Потомци Максимилиан I,Кунигунда Австрийска
Герб Emperor Frederick III Arms.svg
Фридрих III в Общомедия

Фридрих III Хабсбургски (на немски: Friedrich III., 21 септември 1415 - 19 август 1493) е ерцхерцог на Австрия (под името Фридрих V) от 1424 г., германски крал (под името Фридрих IV) от 1440 г. и император на Свещената Римска империя от 1452 г. до смъртта си. Негов предшественик е Сигизмунд Люксембургски, а наследник е синът му Максимилиан I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих III се запознава със съпругата си Елеонора Португалска, худ.Пинтурикио, библиотека Пиколомини

Роден в Инсбрук, Австрия, Фридрих е син на херцог Ернст Железни от линията на Леополдите от Хабсбургската династия, управляващ Вътрешна Австрия или по-точно Щирия, Каринтия и Крайна. Майка му е Кимбургис Масовийска. Той става ерцхерцог на Австрия (под името Фридрих V) през 1424 г., когато е едва на 9 години. През 1440 г. е избран за германски крал под името Фридрих IV, а дванадесет години след това получава титлата император на Свещената Римска империя като Фридрих III. Сключва брак през 1452 на 37-годишна възраст за 18-годишната принцеса Елеонора-Елена Португалска (1436–1467), дъщеря на португалския крал Дуарте, чиято зестра му помага да изплати дълговете си и да утвърди своята власт.

През 1442 г. Фридрих се съюзява с Рудолф Щюси, владетел на град Цюрих, срещу Стария швейцарски съюз, давайки начало на Старата Цюрихска война (Alter Zürichkrieg), която завършва в полза на Швейцарския съюз.

През 1448 г. Фридрих сключва договор с папството, наречен Vienna Concordat, който остава в сила до 1806 г. и определя взаимоотношенията между Хабсбургите и папството.

Фридрих е последният император, коронясан в Рим. Това се случва през 1452 г. от папа Николай V. По това време той е против реформата на Свещената Римска империя и едва успява да убеди избиращата го колегия да не избира друг крал.

Император[редактиране | редактиране на кода]

Монограм на Фридрих III
Изображение на Фридрих III и папа Пий II

Фридрих III се счита за последния император на средновековието. Общата криза на органите на управление на империята, неефективността на имперската власт и практически пълната независимост на немските князе, постепенно нарастват през последния век като с най-голяма пълнота се проявяват в управлението на Фридрих III. Политиката, която Фридрих води като император като цяло е все пак успешна. Най-големият му опонент е брат му Алберт VI, който оспорва неговата власт. Фридрих не успява да спечели нито един конфликт на бойното поле и поради тази причина използва по-различни методи. Държи племенника си Ладислаус Постхумий, владетел на ерцхерцогството Австрия, Унгария и Бохемия (роден 1440 г.), за затворник и се опитва да увеличи покровителството си над него, за да вземе Долна Австрия под своя власт. Ладислаус е освободен през 1452 г. Фридрих се отнася по подобен начин и с друг свой племенник - Сигизмунд от тиролската линия на Хабсбургите. Въпреки тези свои усилия той се проваля в опита си да завземе Унгария и Бохемия. Дори е победен от краля на Унгария Матияш Корвин през 1485 г., който успява да завземе Виена и остава там до своята смърт след пет години. В края на краищата Фридрих надвива своите врагове, като ги надживява и понякога наследява техните земи. Такъв е и случаят с племенника му Ладислаус Постхумий, от когото получава Долна Австрия през 1457. Същото се случва и с брат му Алберт VI - Фридрих наследява трона му в Горна Австрия. Тези конфликти го принуждават да живее анахронистично и постоянно да пътува. Налага му се да мести своя кралски двор неколкократно през годините на своето управление, установявайки се в Грац, Линц и след това Винер Нойщат. Във Винер Нойщат построява замък и манастир.

И въпреки всичко неговата политика е учудващо успешна. В обсадата на Нойс (1474-75) той успява да убеди херцогът на Бургундия Шарл Смели да даде дъщеря си Мария Бургундска за съпруга на сина му Максимилиан I. Наследявайки Бургундия, Хабсбургите започват да получават все по-голяма власт в Европа. Това води до появата на поговорката:

Нека другите водят войни, а ти, щастлива Австрия, ще се жениш.

Това става и девизът на династията.

Илюстрация от ръкопис, показваща ампутирането на крака на Фридрих III

Бракът на дъщеря му Кунигунде Австрийска за Алберт IV, херцог на Бавария, е резултат от желанието на Фридрих да заграби още власт, но въпреки това в крайна сметка се оказва загуба за Фридрих. Алберт незаконно взема контрол над няколко имперски феодални владения и впоследствие поисква ръката на Кунигунде, която живее в Инсбрук и далеч от баща си. За зестра той ѝ обещава завзетите от него феодални владения. Фридрих първоначално се съгласява, но след като Алберт заграбва още едно владение - Регенсбург, императорът отменя своето съгласие. На 2 януари 1487 обаче Кунигунде се жени за Алберт преди решението на баща ѝ да е стигнало до нея. Войната, говора да се породи от появилият се спор, е предотвратена единствено благодарение на сина на Фридрих Максимилиан.

През 1469 успява да създаде епископии във Виена и Винер Нойщат, което не е постигано преди него от никой херцог на Австрия.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 77-годишна възраст Фридрих III умира в Линц след неуспешен опит за ампутация на левия му крак. Гробът му, построен от Николаус Герхарт фон Лейден в Щефансдом във Виена е сред най-важните и значими скулпторни творби от Средновековието. Ампутираният му крак е погребан заедно с него.

През последните десет години от живота си Фридрих управлява заедно със сина си Максимилиан.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих III и Елеонора Португалска.
  1. 1477 Мария Бургундска (1457–1482), дъщеря на Шарл Дръзки, херцог на Бургундия
  2. 1494 Бианка-Мария Сфорца (1472–1510), дъщеря на миланския херцог Галеацо Мария Сфорца

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Frederick III, Holy Roman Emperor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.