Фридрих Красивия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фридрих Красиви
12 Херцог на Австрия
Friedrich der Schöne.jpg
Красивия Фридрих
Изображение от XIX в, Мюлдорф
Лични данни
Управление 1 май 1308 – 13 януари 1330 г.
заедно с Леополд I
Други титли Херцог на Щирия, антикрал и крал на Германия
Роден
Починал
Гутенщайн, Долна Австрия
Погребан в Стефансдом
Предшественик Албрехт I Германски
Наследник Албрехт II
Семейство
Династия
Хабсбурги
Хабсбурги
Баща Албрехт I Германски
Майка
Майнхардини
Елизабета Тиролска
Брак
Арагонци
Изабела Арагонска
Потомци Анна
Герб Arms of Frederick the Fair.svg
Фридрих Красиви в Общомедия

Фридрих Красивия (на немски: Friedrich der Schöne, * 1289 във Виена; † 13 януари 1330 в Гутенщайн, Долна Австрия) от род Хабсбурги (там I) е като Фридрих III 12-ти херцог на Австрия и Щирия (там I), а от 1314 до 1330 г. последователно антикрал и крал на Германия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих e син на римско-немския крал Албрехт I († 1308) от род Хабсбурги и Елизабета Тиролска от рода на Горицко-Тиролските Майнхардини.

Неговите братя са Рудолф, крал на Бохемия, херцозите на Австрия Леополд I Победоносния и Албрехт II Мъдрия, Ото IV и също Хайнрих Мекия (неуправляващ херцог на Австрия).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

На 21 ноември 1298 г. на първото си императорско събрание в Нюрнберг, баща му въздава заедно с братята му Рудолф и Леополд херцогствата Австрия и Щирия. Фридрих е по това време едва на 9 години.

Фридрих получава право да упражнява надзор над долно-баварските херцози, което води до конфликти с неговия братовчед и приятел Лудвиг Баварски. На 9 ноември 1313 г. Фридрих е победен от Лудвиг при Гамелсдорф и през 1314 г. се отказва от тези си прерогативи. След смъртта на Хайнрих VII той кандидатства за кралската корона, но получава недостатъчния вот от три гласа. За крал е избран Лудвиг с четири гласа през октомври 1314 г., но Фридрих не оттегля претенцията си и се обявява за антикрал, което естествено отключва въоръжен конфликт.

През тази 1314 г. Фридрих се жени за Елизабет Арагонска, с която е сгоден от 1311 г., когато тя е на около 10 години.

Фридрих е коронован в Бон от архиепископа на Кьолн, а Елизабет е коронована за немска кралица в Базел през 1315 г. В многогодишна гражданска война Фридрих печели успехи с помощта на военните умения на по-малкия си брат Леополд, който е наречен Победоносния или Меча на Хабсбургите. Все пак на 28 септември 1322 г. Фридрих е напълно разгромен при Мюлдорф на река Ин и е пленен заедно с 1300 австрийски и залцбургски благородници.

След като Лудвиг държи Фридрих три години в рицарския зaтвoр на замъка Траусниц в долината, за което е подложен на съществен политически натиск от католическия свят, той се споразумява със стария си приятел и го освобождава под клетва. Според нея Фридрих признава върховенството на Лудвиг и се задължава да убеди все още непокорилия се брат Леополд да прибере меча си. В крайна сметка Фридрих не успява във второто и се доблестно се завръща на разположение на своя победител в Мюнхен. Този рицарски жест впечатлява Лудвиг, който умело го използва - заявява, че отстъпва римскогерманската корона на приятеля си Фридрих, а за себе си пожелава тази на Император на Свещената Римска империя.

Фридрих умира на 13 януари 1330 г. в замъка Гутенщайн и е погребан в дарения от него манастир Мауербах. През 1783 г. тленните му останки са пренесени и погребани в катедралата Свети Стефан в родната му Виена.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Елизабет Арагонска
съпруга

На 11 май 1314 г. в двореца Гутенщайн Фридрих Красиви се жени за инфанта Елизабет (* 1296; † 25 март 1330), дъщеря на крал Хайме II Арагонски и съпругата му Бланка Анжуйска. Те имат три деца:

Портрети на децата на Фридрих от худ.Антони Бойс[редактиране | редактиране на кода]

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

В популярната култура: Шилер пише за връщането на Фридрих от неговия плен в стихотворението Deutsche Treue (Немска вярност), а Лудвиг Уланд – драмата Ludwig der Bayer (Лудвиг Бавареца).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Michael Menzel, Ludwig der Bayer und Friedrich der Schöne. Bernd Schneidmüller, Stefan Weinfurter: Die deutschen Herrscher des Mittelalters. Historische Porträts von Heinrich I. bis Maximilian I. Beck, München 2003, S. 393ff.
Рудолф I Хабсбург
Владетели на Австрия
Херцог на Австрия (1308 – 1330
с Леополд I Хабсбург)
Албрехт II