Рудолф II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рудолф II
свещен римски император
Joseph Heintz d. Ä. 002.jpg
Лични данни
Управление 1575-1611
Коронация 1 ноември 1575
Други титли Крал на Бохемия, Унгария, Хърватия, Ерцхерцог на Австрия
Роден
Починал
Погребан в Катедрала Св.Вит, Прага
Предшественик Максимилиан II
Наследник Матиас
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Максимилиан II
Майка Мария Испанска
Герб Coat of arms of Rudolf II, Holy Roman Emperor.png
Рудолф II в Общомедия
Rudolf II Arms-imperial.svg

Рудолф II (18 юли 1552 - 20 януари 1612) е император на Свещената Римска империя от 1575 г. до неговото абдикиране през 1611 г. Той е член на Хабсбургската императорска фамилия и син на Максимилиан II, а майка му Мария Испанска е сестра на Филип II. Когато е на единадесет години е изпратен във виенския двор в Мадрид. Там той получава много добро образование, научава няколко езика - немски, испански, френски, латински, учи и чешки. Получава бохемската корона на Свети Вацлав на 07 септември 1575, още докато баща му е жив. Същата година на 01 ноември 1575 получава и короната на Свещен римски император в Регенсбург. Рудолф II взема решение да премести императорската резиденция в Прага на 16 октомври 1583. Съумява да привлече в Прага много художници, учени и музиканти.

Flag of the Habsburg Monarchy.svg

Рудолф II отстъпва бохемската корона на Матиас, губернатор на Унгария и глава на рода Хабсбург в Австрия. Матиас е коронован за крал на 23 май 1611. От този момент Рудолф II няма реална власт и императорската му титла е просто почетна. Изолиран, той продължава да живее сред своите колекции (има около три хиляди картини) до смъртта си на 20 януари 1612.


Меценатство[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията му от произведения на изкуството е легендарна. Една от най-богатите за времето си, тя е включвала произведения на Кореджо, Пармиджанино и Албрехт Дюрер. Част от нея може да се види на първия етаж на Художествено-историческия музей във Виена.