Вацлав IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вацлав IV
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия
Vasikzfrkronik.jpg
Оброчно изображение на Венцеслав IV
Лични данни
Управление 1378-1419 г.
Други титли Римско-германски крал,
Курфюрст на Бранденбург,
Херцог на Люксембург
Роден
Починал
Погребан в Свети Вит (катедрала)
Предшественик Карел I
Наследник Сигизмунд
Семейство
Династия Люксембурги
Баща
Свещена Римска империя
Карл IV
Майка
Брабантски владетели
Анна Швайдницка
Бракове
Бавария
Йохана Баварска
Вителсбахи
София Баварска
Вацлав IV в Общомедия

Венцеслав IV или Вацлав IV Мързеливи (на немски: Wenzel IV, на чешки: Václav IV, * 26 февруари 1361 в Нюрнберг, † 16 август 1419 в замък Венцелсбург, Прага) е крал на Бохемия (1378–1419), римско-германски крал (1376–1400), курфюрст на Бранденбург (1373–1378) и херцог на Люксембург (1373–1378).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Вацлав е провъзгласен за бохемски крал, с което и за принц електор от баща си император Карл IV и Анна Швайдницка. Императорът осигурява на другия си син Сигизмунд Люксембургски Бранденбургското електорско маркграфство и така, когато Вацлав е предложен за изборната позиция на Крал на германците два от електорските вотове са в ръцете на Люксембургите. Вацлав е избран за Германски крал на 6 юли 1376 в Аахен като Венцел I.

Псевдонимът на Вацлав Мързеливи се отдава на неспособността му да се справи с папската схизма, прерогатив на римско-германския крал като потенциален свещен римски император. Освен това трайните му престои в родната Бохемия и нежеланието му да отделя внимание на проблемите отделните имперски германски градове също допринасят за това мнение. Вацлав дори удостоява градовете с повече свободи на самоуправление, което води до граждански конфликти и сформирането на така наречената Швабска лига. Това обединение на бюргерите съществува и като практически отделна държава за повече от десет години. Дори в Бохемия властта на Вацлав не е безпрекословна - там той има инвеститурни противоречия с клирици, а също така и с чешката аристокрация, водена от Розенбергите. При някои от тези сблъсъци Венцел е бил дори арестуван[1] и в крайна сметка през 1400 г. е детрониран като германски крал и курфюрст. И като бохемски крал е обект на съмнение и от свои, и от чужди - през 1417 г. отказва на папа Мартин V да поведе кръстоносния поход срещу собствените му бохемски поданици, макар и хусити[2]. Смъртта на Вацлав през 1419 г. и наследяването на короната от Сигизмунд отприщва Хуситските войни - повече от 15 години на разорение на чешката земя.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Вацлав IV запазва или предава титлите си предимно на членове на своето семейство:

Страница от Венцеловата Библия

Вацлав се жени на два пъти :

  • На 29 септември 1370 г. за Йохана Баварска (1362–1386), дъщеря на херцог Албрехт I Баварски от династията Вителсбахи, която умира преждевременно. Бракът е бездетен.
  • На 2 май 1389 г. в Прага за София Баварска (1376-1425), дъщеря на херцог Йохан II Баварски от династията Вителсбахи - братовчедка на Йохана. Бракът е бездетен. С нито една от двете Вацлав не успява да си осигури наследници. Запомнен е като многообразован автор на илюстрирани ръкописи - Венцелова Библия.

Последван е като крал на Bохемия от Сигизмунд Люксембургски и като немски крал от Рупрехт, от братовчед му Йобст Моравски като херцог на Люксембург.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lindner, Thomas. Deutsche Geschichte unter den Habsburgern und Luxemburgern. Vol. II. Stuttgart, 1893.
  2. Catholic Encyclopedia : http://www.newadvent.org/cathen/07585a.htm

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Карел I
крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1378 – 1419)
Сигизмунд
Венцел I
Курфюрст на Бранденбург
Курфюрст на Бранденбург (1373 – 1378)
Йобст Моравски
Карел I
Римско-германски крал
Римско-германски крал (1376 – 1400)
Рупрехт Пфалцки
Венцел I
граф на Люксембург
Граф на Люксембург (1383 – 1388)
Йобст Моравски