Олдрих (Бохемия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Олдрих
Герб на владетелите на Бохемия
херцог на Бохемия
Oldrzych.jpg
Олдрих, Фреска от ротондата Св. Катерина в Зноймо.
Лични данни
Управление 1012 - 1033/34 г.
Починал
Погребан в Базилика Свети Георги, Пражки замък
Семейство
Династия Пршемисловци
Баща Болеслав II Благочестиви
Майка Ема Мелникова
Бракове Юта
Божена
Олдрих в Общомедия

Олдрих (също Улрих или Олдрич) (ок. 975 - 11 ноември 1034) бил херцог на Бохемия 1012-1033 и за кратко през 1034 г. Той бил син на Болеслав II Благочестиви и брат на Болеслав III Червенокосия и Яромир.

Олдрих детрониран Яромир на 12-ти април 1012 год. и признал Бохемия за подчинен васал на Свещената Римска империя. Той оставил жена си с мотива, че те били бездетни. Олдрих се оженил за селянка, известен като Божена. Олдрих и синът му Бретислав искали да върнат Моравия от поляците и през 1029 Бретислав изкара поляците от източните земи. Усилията на Бретислав в Словакия срещу Унгария през 1030 се провали, поради ревността на император Конрад II. През следващата година, чешките сили отказали да вземат каквато и да е област за императорът.

През 1032, Олдрих бил поканен на съвещание в Мерзебург и не се бил появил. Неговото отсъствие повдигнало гнева на император Конард II, зает с мероприятия в Бургундия, наложил на сина си Хайнрих VI, херцог на Бавария, да накаже непокорната Бохемия. Олдрих се подчиненил и Хенри го изпратил в Бавария. Той бил заменен от Яромир, който от своя страна бил заловен, ослепен и свален от Олдрих, който взе властта отново и изгонил сина на Яромир от Моравия. Олдрих умрял внезапно на 9 ноември 1034. По-късно изследване на скелета му разкри че фатален удар бил нанесен на черепът му. Яромир след това се отказал от престола в полза на Бретислав.

Божена,
автор : А. Либшер
Яромир
Гербът на Пшемисловците
Премисловски херцог на Бохемия (1012 – 1033)
Яромир

Второ царуване:

Яромир Премисловски херцог на Бохемия (1034 – 1304) Бретислав I