Олдржих (Бохемия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Олдрих (Бохемия))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олдржих
Герб на владетелите на Бохемия
княз на Бохемия
Oldrzych.jpg
Олдрих, Фреска от ротондата Св. Катерина в Зноймо.
Управление1012 – 1033/34 г.
Лични данни
Починал
Погребан вБазилика Свети Георги, Пражки замък
Семейство
ДинастияПршемисловци
БащаБолеслав II Благочестиви
МайкаЕма Мелникова
БраковеЮта
Божена
Олдржих в Общомедия

Олдржих (на чешки: Oldřich, ок. 975 – 11 ноември 1034), изветен също като Улрих или Олдрич, e херцог на Бохемия (1012-1033) и за кратко през 1034 г. Той е син на Болеслав II Благочестиви и брат на Болеслав III Червенокосия и Яромир.

Олдржих детронира Яромир на 12 април 1012 г. и признава Бохемия за васална на Свещената Римска империя. Разделя се с жена си под предлог, че не могат да имат деца. След това Олдржих се жени за селянка, известна като Божена. Олдржих и синът му Бретислав искали да си върнат Моравия от поляците и през 1029 г. Бретислав прогонва поляците от източните земи. Усилията на Бретислав в Словакия срещу Унгария през 1030 г. се провалят поради ревността на император Конрад II. През следващата година чешките сили отказали да вземат каквато и да е област за императора.

През 1032 г. Олдржих е поканен на съвещание в Мерзебург, но не се явил. Неговото отсъствие разгневява император Конард II. Зает с мероприятия в Бургундия, императорът възлага на сина си Хайнрих VI, херцог на Бавария, да накаже непокорната Бохемия. Олдржих се подчиненил и Хайнрих го изпратил в Бавария, на чешкия престол се възкачил Яромир, който от своя страна бил заловен, ослепен и свален от Олдржих, който поема властта отново и прогонва сина на Яромир от Моравия. Олдржих умира внезапно на 9 ноември 1034 г. По-късно изследване на скелета му разкрива, че фатален удар бил нанесен на черепът му. След смъртта на Олдржих Яромир се отказва от престола в полза на Бретислав.

Божена,
автор: А. Либшер
Яромир
Гербът на Пшемисловците
Премисловски херцог на Бохемия (1012 – 1033)
Яромир

Второ царуване:

Яромир Премисловски херцог на Бохемия (1034 – 1304) Бретислав I