Франц Йосиф (Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франц Йосиф
Franz Joseph I.
император на Австрия
крал на Унгария, Бохемия, Хърватия, Галация и Лодомерия
Emperor Francis Joseph.jpg
Роден
Починал
Погребан Императорска крипта, Виена, Австрия

Етнос Австрийци
Религия Католическа църква
Управление
Период 2 декември 1848 – 21 ноември 1916
Предшественик Фердинанд I
Наследник Карл I
Други титли Велик херцог на Краков
Coat of Arms of Emperor Franz Joseph I.svg
Семейство
Род Хабсбург-Лотаринги
Баща Франц Карл Австрийски
Майка София Баварска
Братя/сестри Максимилиан I
Карл Лудвиг Австрийски
Лудвиг Виктор Австрийски
Съпруга Елизабет Баварска (21 ноември 1854)
Деца София Австрийска
Гизела Австрийска
Рудолф Австрийски
Мария Валерия Австрийска

Подпис Franz joseph signature.png
Уебсайт
Франц Йосиф в Общомедия

Франц Йосиф I (на немски: Franz Joseph I; на унгарски: Ferenc József I) е император на Австрия, крал на Унгария, Бохемия, Хърватия, Галиция и Лодомерия, както и Велик херцог на Краков от 1848 до смъртта си през 1916. От 1 май 1850 до 24 август 1866 е и президент на Германската конфедерация.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 август 1830 година в двореца Шонбрун, Виена. Син е на Франц Карл Австрийски, ерцхерцог на Австрия, и София Баварска, дъщеря на баварския крал Максимилиан I Йозеф. Баща му е син на първия австрийски император Франц II (1768 – 1835) и втората му съпруга Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска (1772 – 1807). Брат е на мексиканския император Максимилиан I.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Императорът Фердинанд I абдикира през декември 1848, като част от плана на министър-президента Феликс Шварценберг за потушаването на бунтовете в Австрия, което позволило на императорския племенник – Франц Йосиф да се възкачи на престола.

В управлението си, Франц Йосиф поддържа реакционна политика. Обезпокоен от надигащия се унгарски национализъм в империята, през 1867 императорът дарява по-голяма самостоятелност на Унгария, и така създава двойната корона на Австро-Унгария.

След Австро-пруската война, Австрия насочва поглед към Балканите. Франц Йосиф прекратява Босненската криза, като в 1908 г. анексира Босна и Херцеговина, окупирани от австрийските войски от Берлинския конгрес в 1878 г. Това води до негодувание от останалите балкански страни.

На 28 юни 1914, убийството на престолонаследника на Австро-Унгария – ерцхерцог Франц Фердинанд от сръбския националист Гаврило Принцип, член на националистическата организация „Млада Босна“, довежда до обявената от Австро-Унгария война на съюзеното с Русия Кралство Сърбия, пускайки в действие редица международни съюзи, и така довежда до началото на Първата световна война.

Умира на 21 ноември 1916 година на 86-годишна възраст. Наследен е на трона от племенника си Карл I.


Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

На 24 април 1854 г. във Виена Франц Йосиф се жени за баварската принцеса Елизабет, известна с галеното име Сиси. Тя ражда на Франц Йосиф четири деца:

Дъщеря му София умира като дете. Предполага се, че синът му кронпринц Рудолф се е самоубил. Съпругата му Сиси е убита при планирано покушение в Женева, Швейцария, през 1898 г.

Фердинанд I император на Австрия (1848 – 1916) Карл I