Мария-Изабела Бурбон-Пармска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария-Изабела Бурбон-Пармска
кралица на Римляните

Родена
Починала
Погребана Императорска крипта, Виена, Австрия
Семейство
Род Бурбон-Парма
Баща Филип I
Майка Луиза-Елизабет Бурбон-Френска
Братя/сестри Фердинанд I Пармски
Мария-Луиза Бурбон-Пармска
Съпруг Йозеф II (6 октомври 1760)
Мария-Изабела Бурбон-Пармска в Общомедия

Мария-Изабела Бурбон-Пармска е дъщеря на херцог Филип I Бурбон-Пармски и на Луиза Елизабет, което я прави внучка на Луи XV.

Получила блестящо образование, Мария-Изабела се интересува от философия и теология, свири на цигулка. Страда от периодични депресии, особено след смъртта на майка си (1759), когато започва често да бъде навестявана от мисли за смъртта.

На 6 октомври 1760, на възраст 18 години, се омъжва за Йозеф, крал на Римляните и наследник на короната на Свещената Римска империя, и покорява съпруга си и двора във Виена с красотата и интелигентността си.

Мария-Изабела бързо става приятелка със сестрата на Йозеф, Мария-Кристина. Двете са неразделни и въпреки че се виждат всеки ден, си пишат дълги писма, в които Мария-Изабела не крие любовта си към Кристина.

Мария-Изабела ражда на съпруга си две дъщери – Мария-Тереза през 1762 г. и Мария-Кристина през 1763 г. Второто им дете умира при раждането, а самата Мария-Изабела само няколко дни по-късно от шарка. Първородната им дъщеря умира на 3-годишна възраст от пневмония.

Мария-Изабела е погребана в императорската крипта във Виена.