Направо към съдържанието

Рудолф Австрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рудолф Австрийски
Rudolf von Österreich-Ungarn
кронпринц на Австрия, Унгария и Бохемия
Роден
Починал
30 януари 1889 г. (30 г.)
ПогребанИмператорска крипта, Виена, Австрия

Религиякатолицизъм
Герб
Семейство
РодХабсбург-Лотаринги
БащаФранц Йосиф
МайкаЕлизабет Баварска
Братя/сестриГизела Австрийска
Мария Валерия Австрийска
София Австрийска
СъпругаСтефани Белгийска (10 май 1881)
ПартньорМария фон Ветсера
Мици Каспар
ДецаЕлизабет Мария Австрийска
Подпис
Рудолф Австрийски в Общомедия

Рудолф Австрийски (на немски: Rudolf von Österreich-Ungarn), кронпринц на Австрия, Унгария и Бохемия, е единственият син на австроунгарския император Франц-Йосиф и на принцеса Елизабет Баварска (Сиси). През 1889 г. той и любовницата му Мария фон Ветсера са намерени мъртви в ловната хижа на Рудолф в Майерлинг. Смъртта на австроунгарския престолонаследник, за която се смята, че е самоубийство, се превръща във водещо заглавие в международната преса по това време и става причина за появата на различни теории, свързващи кончината на кронпринца с международни конспирации срещу Хабсбургската монархия.

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Рудолф Австрийски

Ерцхерцог Рудолф Австрийски е роден на 21 август 1858 г. в замъка в Лаксенбург като ерцхерцог Рудолф Франц Карл Йозеф Хабсбург-Австрийски. Той е трето дете и единствен син на австрийския император Франц-Йосиф и на баварската принцеса Елизабет.

Заедно с по-голямата си сестра Гизела Рудолф е отгледан и възпитан от баба си – ерцхерцогиня София Баварска. Когато е на шест години Рудолф е отделен от сестра си, за да започне продължителната си подготовка за бъдещ император. Първоначално той е отведен във военно училище, където е подложен на обичайните боеве с колани и потапяне в ледена вода, които се използват за „закаляване“ на бъдещите войници. Несъгласна с подобно третиране на сина ѝ, императрица Елизабет влиза в открит конфликт със съпруга си Франц Йосиф и неговата майка, които са твърдо решени Рудолф да получи военно обучение.

За разлика от консервативния си баща обаче Рудолф израства като либерално настроен младеж, чиито възгледи се доближават силно до тези на майка му Елизабет. Рудолф дори е автор на няколко критични памфлета, които той публикува в няколко леви либерални издания, използвайки псевдоними. Заради възгледите на Рудолф неговата дъщеря по-късно често е наричана червената принцеса.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

На 10 май 1881 г. кронпринцът се жени за белгийската принцеса Стефани, която е дъщеря на белгийския крал Леополд II. Въпреки че първоначално бракът им започва добре и през 1883 г. се ражда дъщеря им Елизабет Мария, двамата съпрузи постепенно се отчуждават един от друг. Рудолф е интелигентен, образован и либерално настроен, докато съпругата му се оказва ограничена, простовата и реакционерка по дух. Допълнителен удар върху отношенията между двамата са многобройните афери на Рудолф с други жени, в резултат на които той заразява съпругата си със сифилис.

Траедия в Майерлинг[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 1888 г. кронпринцът се запознава с очарователната 17-годишна баронеса Мери фон Ветсера, с която Рудолф започва любовна връзка. На 30 януари 1889 г. сутринта принц Рудолф и баронесата са открити простреляни в ловната хижа на принца в Майерлинг, като заключението на лекарите е самоубийство. Трагедията им остава загадка и до днес, като най-разпространените версии са, че първо се самоубива Рудолф и след него Мария, а другата, че Рудолф убива Мария и след това себе си. Съществува и версия за заговор. Правителството крие обстоятелствата около гибелта на принца (представяйки я като нещастен случай), но подробностите бързо се разпространили из цяла Европа.

Рудолф е погребан в семейната крипта на Хабсбургите, а Мария – в гробището на манастира „Хайлингеркройц“, разположен на 25 км югозападно от Виена.

Смъртта на Рудолф е втора от поредицата трагични кончини в дома на Хабсбургите, започнали с екзекуцията на чичо му Максимилиан в Мексико през 1867, и в крайна сметка се оказва зловещо предвестие за съдбата на династията и империята.

Нелепата кончина на единствения им син първоначално нанася дълбок удар в отношенията между родителите му – императрицата изпада в дълбок траур и окончателно се отделя от съпруга си, а през 1898 г. тя на свой ред е убита от италиански анархист в Женева.

Още по-големи са политическите измерения на смъртта на Рудолф – тъй като той няма синове или братя, след смъртта му наследник на Франц Йосиф става по-малкият брат на императора – ерцхерцог Карл Лудвиг. Карл Лудвиг обаче умира през 1896 г. и синът му Франц Фердинанд, който е и първи братовчед на Рудолф, става следващият наследник на престола. Съдбата на Франц Фердинанд също е трагична – той не успява да надживее чичо си, тъй като е убит в Сараево на 28 юни 1914, а наследник на починалия през 1916 г. Франц Йосиф става синът на по-малкия брат на Франц Фердинанд – Франц Ото, император Карл I.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]