Направо към съдържанието

София Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
София Австрийска
австрийска ерцхерцогиня

Родена
Починала
29 май 1857 г. (2 г.)
ПогребанаИмператорска крипта, Виена, Австрия

Религиякатолицизъм
Герб
Семейство
РодХабсбург-Лотаринги
БащаФранц Йосиф
МайкаЕлизабет Баварска
Братя/сестриРудолф Австрийски
Гизела Австрийска
Мария Валерия Австрийска
София Австрийска в Общомедия

Ерцхерцогиня София Австрийска е австрийска принцеса – първо дете на австрийския император Франц-Йосиф и на баварската принцеса Елизабет

Живот[редактиране | редактиране на кода]

София е родена на 5 март 1855 г. в замъка Лаксенбург като ерцхерцогиня София Фредерика Доротея Мария Йозефа Хабсбург-Австрийска. Тя е първото дете на австрийската императорска двойка и е кръстена на баба си по бащина линия – ерцхерцогинята София Баварска. На следващата година се ражда и сестрата на София – ерцхерцогинята Гизела. Въпреки че двете момичета не се нуждаели от специална подготовка за бъдещи държавнически задължения, тъй като нямали права върху короната, веднага след раждането си те са отнети от майка им и са поверени на грижите на баба им София, която се разпорежда с възпитанието на внуците си поради недоверието към младостта и неопитността на императрицата, чиито маниери и възпитание и бездруго са смятани за неподхождащи на строгите порядки в императорския двор. На императрицата е позволено да вижда децата си само след изричното разрешение на свекърва си и то само в нейно присъствие. Това става причина за поява на напрежение в отношенията между императрица Елизабет и съпруга ѝ, който не смее да влезе в открит конфликт с майка си и да застане категорично зад съпругата си.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 1857 г. императрицата убеждава съпруга си да направят обиколка на Унгария – любимата страна на Елизабет, която обожава унгарския народ, култура и език. Императорът отстъпва пред желанието на съпругата си и дори се съгласява, въпреки нежеланието на майка си, да вземат със себе си в Унгария и двете си дъщери. Така в ранната пролет на 1857 г. императорското семейство потегля за Унгария. В Будапеща обаче двете деца заболяват от диария и вдигат висока температура. И докато 10-месечната Гизела успява да оздравее, двегодишната София не успява да пребори болестта и умира в обятията на майка си в 21:15, на 29 май 1857 г. Предполага се, че ерцхерцогинята умира от дехидратация и гърчове, причинени от високата температура. По-късна теория приписва смъртта ѝ на тифозна треска, но това не доказано.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на принцесата, тялото ѝ е отнесено във Виена, където е погребано в Императорската крипта.

Смъртта на дъщеря ѝ нанася тежък удар върху емоционалното състояние на императрицата, която изпада в дълбока депресия и не спира да се обвинява за смъртта на детето до края на живота си. Вината, която Елизабет изпитва, се поддържа и от държането на свекърва ѝ, която държи снаха си отговорна за смъртта на София. Съдбата на малката София решава и окончателно въпроса за грижите върху останалите деца на императрицата, които окончателно са поверени на свекърва ѝ. В дневниците си една от придворните дами на Елизабет – херцогиня Мария Фестетикс, пише, че по-късно на императрицата дори не е било позволено да се включи в приготовленията за сватбата на Гизела.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]