Женева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За кантона със същото име вижте Женева (кантон).

Женева
Genève (френски)
Знаме
      
Герб
Geneva from saleve.jpg
Страна Flag of Switzerland.svg Швейцария
Кантон Женева
Площ 15,93 km²
Надм. височина 375 m
Население 198 072 души (2015)
12 434 души/km²
Основаване ок. 2000 г. пр.н.е.
Пощенски код 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209
МПС код GE
Официален сайт www.ville-geneve.ch
Женева в Общомедия

Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон Женева. Женева е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих.

На френски език градът се нарича Genève, [ʒənɛv] (българска транскрипция: Жьонев); на немски: Genf, [ɡɛnf] (българска транскрипция: Генф), а на италиански: Ginevra, [dʒiˈneːvra] (българска транскрипция: Джиневра).

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите селища на мястото на съвременния град са възникнали преди 2000 години. През 120 г. пр.н.е. римските войски завладели вече развит град в устието на река Рона, който се е казвал Женева и е бил основан от келтите няколко века преди това. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен. През IV век населението приема християнството.

През IX век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундите и Свещената римска империя, на практика Женева през Средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През XVI век тя става център на калвинизма и приема много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1526 г. Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а през 1584 г. – постоянен съюз. През 1798 г. градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 г. Женева става кантон на Швейцария.

Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или изкачването на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602 г., когато се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа (Savoie) да завладее града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.

Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в югозападния край на Швейцарското плато, на мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още „езерото Леман“ от французи и френскоговорящите швейцарци. Друга пълноводна река там е Арв, която събира водите си от масива на Мон Блан, криволичи из Женева и се влива в Рона на 1 км след езерото. Женева е обградена от три планини – Алпите и планините Юра и Салев. Координатите на града са 46°12' с. ш. и 6°09' и. д..

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на Женева е ориентирана главно към услугите. Градът има значителен финансов сектор, ориентиран към частно банкиране (управлява около един трилион долара) и финансиране на международната търговия. Много от световноизвестните фирми решават да създадат своите офиси точно в Женева. Градът е седалище на компании като JT International, Mediterranean Shipping Company, Serono, SITA и др. Много други мултинационални компании като Caterpillar, Electronic Arts, DuPont, Helwett-Packard, Procter & Gamble и Sun Microsystems имат своите европейски седалища в този град. Нека не забравяме старата традиция на правенето на часовници – Ролекс, Патек Филип, Франк Мюлер и още много други. Едно от най-интересните събития всяка година е автомобилното шоу на Женевския автомобилен салон, който се провежда в Палекспо.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Женева е 185 526 души, а на целия кантон е 441 000 души. Населението на кантона Женева е съвкупност от местни женевци (33,7%), швейцарци от другите кантони (27,6%) и чужденци от 180 страни (38,7%). Женева е възприеман като град на протестанти, но в нея има повече римокатолици (39,5%), отколкото протестанти (17,4%), които живеят в кантона Женева. 22% от населението се определят, че не са част от нито една религия.

Международни организации[редактиране | редактиране на кода]

В Женева се намира Европейското седалище на ООН.

Многобройни международни неправителствени организации избират Женева за свои седалища:

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Женевският университет е основан от Жан Калвин през 1559 г. Също така тук се намира и най-старото международно училище в света – Женевското международно училище, основано през 1924 г.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Най-известната забележителност на града Же д'О
 • Английската градина
 • Ботаническата градина
 • Катедралата „Сен Пиер“
 • Кметството (XV век)
 • Колежът на Калвин
 • Международният музей на Реформацията
 • Музеят на Червения кръст
 • Родната къща на Жан-Жак Русо
 • Седалището на Организацията на обединените нации
 • Стъкленият дом „Кларте“
 • Фонтанът Же д'О с височина 140 м., скорост на струята 200 км/час, маса на водния стълб 8 тона (работи от средата на март до средата на октомври)

Друго[редактиране | редактиране на кода]

За българските автотуристи един удобен и живописен път до Женева е през Италия и тунела под връх Мон Блан. Тунелът излиза точно на високопланинския френски курорт Шамонѝ, а оттам до Женева е около час по т.н. „Бяла магистрала“ (Autoroute Blanche А40). Летището на Женева пък е най-удобното за туристи, желаещи да посетят конкретно Шамонѝ и да изкачат върха.

Женева в литературата, киното и телевизията[редактиране | редактиране на кода]

 • В научно-фантастичния сериал Вавилон 5 Женева е градът, избран за столица на Земния Съюз, който обединява в себе си всички държави на Земята.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • Женевци, списък на хора, свързани с града

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]