Женева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за града. За кантона със същото име вижте Женева (кантон).

Женева
Genève
Знаме
      
Герб
Views of Geneva.jpg
СтранаFlag of Switzerland.svg Швейцария
КантонЖенева
Площ15,92 km²[1]
Надм. височина373,6 m
Население201 741 души (2018)
12 672 души/km²
КметСандрине Салерно
Пощенски код1200
Телефонен код+41 22
МПС кодGE
Часова зонаUTC+1, UTC+2
Официален сайтwww.ville-geneve.ch
Женева в Общомедия

Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон Женева. Женева е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих.

На френски език градът се нарича Жьонѐв (на френски: Genève, [ʒənɛv]); на немски Генф (на немски: Genf, [ɡɛnf]), а на италиански Джинѐвра (на италиански: Ginevra, [dʒiˈneːvra]).

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в югозападния край на Швейцарското плато, на мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още „езерото Леман“ от французи и френскоговорещите швейцарци. Друга пълноводна река там е Арв, която събира водите си от масива на Мон Блан, криволичи из Женева и се влива в Рона на 1 км след езерото. Женева е обградена от три планини – Алпите и планините Юра и Салев. Координатите на града са 46°12' с. ш. и 6°09' и. д..

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите селища на мястото на съвременния град са възникнали преди 2000 години. През 120 г. пр.н.е. римските войски завладели вече развит град в устието на река Рона, който се е казвал Женева и е бил основан от келтите няколко века преди това. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен. През IV век населението приема християнството.

През IX век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундите и Свещената римска империя, на практика Женева през Средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През XVI век тя става център на калвинизма и приема много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1526 година Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а през 1584 година – постоянен съюз. През 1798 година градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 година Женева става кантон на Швейцария.

Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или изкачването на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602 година, когато се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа (Savoie) да завладее града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.

Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Градът има значителен финансов сектор, ориентиран към частно банкиране (управлява около един трилион долара) и финансиране на международната търговия. Много от световноизвестните фирми решават да създадат своите офиси точно в Женева. Градът е седалище на редица международни компании, като сред тях са и часовникарски гиганти като Ролекс, Патек Филип, Франк Мюлер и още много други. Едно от най-интересните събития всяка година е автомобилното шоу на Женевския автомобилен салон, който се провежда в Палекспо.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Женева е 185 526 души, а на целия кантон е 441 000 души. Населението на кантона Женева е съвкупност от местни женевци (33,7%), швейцарци от другите кантони (27,6%) и чужденци от 180 страни (38,7%). Женева е възприеман като град на протестанти, но в нея има повече римокатолици (39,5%), отколкото протестанти (17,4%), които живеят в кантона Женева. 22% от населението се определят, че не са част от нито една религия.

Международни организации[редактиране | редактиране на кода]

В Женева се намира Европейското седалище на Организацията на обединените нации.

Многобройни международни неправителствени организации избират Женева за свои седалища:

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Женевският университет е основан от Жан Калвин през 1559 година. Също така в града се намира и най-старото международно училище в света – Женевското международно училище, основано през 1924 година, както и основаният през 1927 година от функционери на Обществото на народите Висш институт за международни изследвания.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Най-известната забележителност на града Же д'О
 • Английската градина
 • Ботаническата градина
 • Катедралата „Сен Пиер“
 • Кметството (XV век)
 • Колежът на Калвин
 • Международният музей на Реформацията
 • Музеят на Червения кръст
 • Родната къща на Жан-Жак Русо
 • Седалището на Организацията на обединените нации
 • Стъкленият дом „Кларте“
 • Фонтанът Же д'О с височина 140 м., скорост на струята 200 км/час, маса на водния стълб 8 тона (работи от средата на март до средата на октомври)

Друго[редактиране | редактиране на кода]

За българските автотуристи един удобен и живописен път до Женева е през Италия и тунела под връх Мон Блан. Тунелът излиза точно на високопланинския френски курорт Шамони, а оттам до Женева е около час по т.н. „Бяла магистрала“ (Autoroute Blanche А40). Летището на Женева е най-удобното за туристи, желаещи да посетят конкретно Шамони и да изкачат върха.

Женева в литературата, киното и телевизията[редактиране | редактиране на кода]

В научно-фантастичния сериал Вавилон 5 Женева е градът, избран за столица на Земния съюз, който обединява в себе си всички държави на Земята.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Женевци, списък на хора, свързани с града

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Arealstatistik Standard - Gemeinden nach 4 Hauptbereichen. // Посетен на 13 януари 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]