Финанси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фондовата борса в Ню ЙоркУол Стрийт

Финанси (на латински: financia — наличност, доход) е съвкупност от икономически отношения в процесите на формиране, разпределение и използване на централизираните и децентрализираните фондове за парични средства. В ежедневието думата финанси се използва като синоним на пари, и по-точно — на ликвидни парични средства.[1] Ключова дума в сферата на финансите се явява бюджетът. Глаголът „финансирам“ означава снабдявам с пари. Съществува и научна дисциплина финанси, която се занимава с изследването и изучаването на процесите и принципите в областта на финансите.

С други думи, финансите служат за разпределение и преразпределение на съвкупния обществен продукт и националния доход, и за формиране и използване на бюджети с цел задоволяване на определени човешки потребности. Финансите е наука и изкуство за употреба на финансите. Финансите са паричните отношения свързани с управлението на приходите и разходите на различните институции. Видове финанси:

  1. Държавни финанси (публични финанси): управление на паричните потоци на държавата.
  2. Корпоративни финанси (фирмени финанси): управление на входящите и изходящите парични потоци на предприятията.
  3. Банково дело: управление на банките.
  4. Международни финанси: управление на приходите и разходите на международната икономика.
  5. Лични финанси (персонални или семейни): управление на бюджета на домакинството[2]
  6. Социално осигуряване: управление на приходите и разходите на осигурителния институт, пенсионни фондове и други.
  7. Лизинг: управление на приходите и разходите на лизинговите компании.
  8. Застраховане: управление на застрахователни фондове, които имат за цел да предоставят на застрахованите предпазване от рискове.

Произход на понятието[редактиране | редактиране на кода]

В английския език finance като синоним на „управление на средства“ се появява през 1770 г. Ок. 1400 г. се използва със значението на „край“, а от средата на ХV век, под френско влияние, и със значение на „изплащане на дълг“, а към края на ХV век и със значение на „данъчно облагане“. В английския думата навлиза от среднофренския език.

В множествено число се използва и като синоним на парични средства: Предприятието се нуждае от финанси.

Финансови институции[редактиране | редактиране на кода]

Финансовите институции осъществяват всички тези дейности по управление на приходи и разходи. Те могат да се разделят на кредитни и некредитни финансови институции. От своя страна кредитните се делят на банкови кредитни и небанкови кредитни институции. Некредитните финансови институции включват участниците на капиталовия пазар, различни от кредитните институции, участниците на застрахователния и здравноосигурителния пазар и участниците на осигурителния пазар.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Най-ликвидните парични средства са тези от агрегат M1. Те са и класическото разбиране за пари. Практиката обаче познава и агрегати M2 и M3
  2. Домакинството може да се състои както от едно лице — тогава съвпада с физическото лице, така и от две и повече лица.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]