Публични финанси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Публичните (обществени) финанси е областта, която изучава ролята на правителството в икономиката.[1]

Публичните финанси са система за формиране и използване на паричните фондове, обезпечаващи дейностите на държавните и общински власти, а във федералните държави и на регионалните (муниципални) власти. Публичните финанси се подразделят на централни и регионални (местни) финанси.

Публичното финансиране се осъществява посредством изградена и функционираща бюджетна система, като в подкрепа на платежния баланс може да се привлича и извънбюджетно финансиране – държавни и общински заеми.

Контролът върху публичните финанси се осъществява от сметни палати.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Gruber, Jonathan (2005). Public Finance and Public Policy. New York: Worth Publications. стр. 2. ISBN 0-7167-8655-9.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Public finance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.