Сметна палата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Председателят на Сметната палата на Русия Сергей Степашин докладва за резултатите от външни одити на президента на страната Владимир Путин

Сметната палата е независим държавен орган за външен одит върху публичните финанси и изпълнението на държавния бюджет. Другото популярно име на сметните палати е върховна одитна институция (ВОИ).

Статут[редактиране | редактиране на кода]

При осъществяването на външен одит върху предприятията с публични финанси ВОИ на страните имат или се ползват с различен статут. В света са се утвърдили исторически 2 типа сметни палати, които условно могат да се поделят на парламентарни и такива със съдебни функции или латински тип. Има и ВОИ със смесени правомощия между тези основни типове. Водеща от първия тип е Сметната палата на Великобритания, а от втория - Сметната палата на Франция, създадена от Наполеон Бонапарт. По принцип възникването, изграждането и развитието на сметните палати следва като управленска философия двата основни вида правни системи - континенталната и тази на общото право. Европейската сметна палата е наднационален орган за финансов контрол по изпълнението на бюджета на ЕС и същевременно е 1 от 5-те институции на ЕС.

Типовe[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват 2 типа сметни палати - със съдебни или несъдебни функции[1] При първите - от чисто парламентарен тип, са сметните палати на Великобритания, Ирландия, Швеция, Дания, Финландия, Австрия, Унгария, Словакия, Словения, Естония, Литва, САЩ, а от вторите - латински тип, разполагащи с независима прокуратура и съд в рамките на институцията, са Франция, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Гърция, Турция, страните от Латинска Америка и др.[1].

Съществуват и "смесени типове" сметни палати като правомощия при осъществяването на външен одит върху предприятията, осъществявани с публични финанси. [1] Сметните палати на Федерална република Германия и Руската федерация са от смесен тип. Федералната сметна палата на Германия не е със съдебни функции понеже 1 от общо 5-те върховни съдилища на страната е Федералният финансов съд в Мюнхен. По времето на Третия райх Имперската сметна палата се е ползвала с доста по-разширени правомощия от Федералната днес. Сметната палата на Руската федерация е сред най-важните държавни органи на страната и от 2000 г. се оглавява от бившия премиер, бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност Сергей Степашин.

Одитиращите органи със съдебни функции са де факто съдилища, които одитират (напр. Белгия, Франция, Словения), а другия тип одитиращи институции имат по-скоро информационно-консултански функции (напр. Великобритания, САЩ). Съществуват и "смесени типове" сметни палати като правомощия за/при осъществяването на външен одит върху предприятията осъществявани с публични финанси със засилени правомощия, примерно да налагат различни видове юридическа отговорност - административнонаказателна, дисциплинарна или деликтна отговорност, включително за неоснователно обогатяване на длъжностни лица.

Българската сметна палата, възстановена през 1996 г., има съдебни функции, въпреки че Върховната сметна палата до 1947 г. е нямала такива. Сметните палати са позиционирани извън 5-те власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Закон за Сметната палата и Закон за Сметната палата (отм.)

Виж още[редактиране | редактиране на кода]