Юридическа отговорност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Юридическата отговорност, срещаща се още и като правна отговорност, е специфична система от правоотношения, чрез които се реализира юридическа санкция.

Юридическата отговорност произтича от наличието на състав на правонарушение, със субекти от една страна, по принцип, субект на правото, овластен от позитивното право да определя и/или да налага мярка на юридическата отговорност. Изразява се с определянето и реализирането на съответната конкретна юридическа мярка за отговорност (конкретизирана юридическа санкция), с което се постига ограничаване или лишаване на правонарушителя от съответни дадени блага (субективни права) или пък му се възлагат юридически задължения.

При определянето и налагането на юридическа отговорност, винаги имаме компетентен държавен орган който определя конкретната мярка на отговорност, конкретния размер на санкциите на наказание. Втората страна винаги е правонарушителят. Съдържанието на юридическа отговорност вкючва правата и задълженията на двете страни. Държавният орган участва с конкретни права и задължения очертаващи неговата компетентност да установи правонарушението и да наложи санкция. Правонарушителят също има права и задължения - право да се защитава, право да иска съразмерно и обосновано наказание, както и задължение да понесе наложените отрицателни последици и т.н. Обект на юридическата отговорност са конкретните субективни права, които се ограничават или отнемат.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Юридическата отговорност е родово 2 вида:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]