Критически правни изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Критически правни изследвания е движение в правната мисъл, което прилага методи подобни на тези в критическата теория (Франкфуртска школа) към правото (на английски: critical legal studies, съкращавано като CLS и Crit), които се използват и за движението, и за последователите му.

История[редактиране | редактиране на кода]

Макар че интелектуалният произход на CLS може най-общо да се проследи до Американският правен реализъм, като отделно научно движение, CLS напълно се появява чак в края на 70-те на 20 век. Множество учени и изследователи от първата върна на американския CLS биват приети правно обучение в университетите, след като са били силно повлияни от социалния опит на движението за граждански права, движението за права на жените и антивоенното движение от 60-те и 70-те на 20 век. Това, което започва, като критическо отношение към американската политика (така както е правена), в крайна сметка се пренася в критическо отношение към доминиращата правна идеология на Западното общество. Заимствайки едновременно от теорията в Америка, както и от европейските социални теоретици, „crits“ (критиците) търсят да демистифицират множество митове в сърцето на мейнстрийма на правната мисъл и практика.

Движението на британските критически правни изследвания започва горе-долу по същото време като неговото американско съответствие. Но въпреки това се концентрира най-вече около определен брой конференции, които се провеждат годишно, специфично около Критическата правна конференция и Националната група на критическите прависти (National Critical Lawyers Group).

При това остават определен брой неприпокриващи се линии в тази общност между теория и практика, естествено между тези, които гледат към подходи, произтичащи от марксизма и тези, които работят в областта на деконструкцията, между тези, които разчитат на експбицитни политически обвързаности и тези, които работят в областта на етиката и естестиката.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Много консервативни и либерални учени са били крайно критични към движението за критични правни изследвания, това произтича най-вече от въпроса за недетерминираността, който бива оспорен в известен дебат в края на 80-те на 20 век. Повечето консервативни критици твърдят, че радикалната природа на движението е неконсистентна с мисията на професионалното правно обучение.

Продължаващо влияние[редактиране | редактиране на кода]

CLS като движение продължава да се развива във вида на разнообразна колекция от школи на мисълта и социални движения. Обществото на CLS е една много широка група с най-различни групи и подгрупи от критически теоретици в правните училища например на Харвард – Харвардско правно училище, Бирбек колидж (Лондонски университет), Мелбърнски университет, Университет в Кент, Университет Кееле, Университет Глазгоу и други (Великобритания).

В Америка движението има по-скоро отслабващо влияние и известност в правната академия, въпреки това разклонение на CLS във вида например на critical race theory продължава да нараства като популярност.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Critical legal studies в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]