Казуистика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Казуистиката е правно-философско понятие означаващо разглеждане, обобщаване и представяне на отделни казуси във връзка с източниците на правото.

В хода на историята търпи развитие. След налагането на християнството през средновековието казуистиката във връзка с историята на правото преминава в теологията, схоластиката, а в ново време - във философията и диалектиката.

В средновековните университети схоластиците (теолози и юристи) възприемат казуистиката като специален диалектически метод, посредством който решават религиозни, морални или правни казуси. Поради обвръзката на правото с религията през средновековието, казуистиката през този период се превръща в учение за пределите и мярката на греха, т.е. на вината в различните житейски ситуации. Своеобразен връх в развитието си казуистиката бележи с и чрез създаденото общество на Исус.

След революционните промени в света настъпили най-ново време, казуистиката през предходните периоди е възприемана в преносен смисъл като извратливост и находчивост при доказване на лъжливи и съмнителни положения, обикновено при спор.

В строго научен смисъл, казуистиката е юриспруденция с аргументите на неформалната логика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]