Финансова криза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крахът на Уол Стрийт (1929)

Финансовата криза е събитие в икономиката, при което определени финансови активи рязко намаляват стойността си. През XIX и XX век повечето финансови кризи са свързани от банкови паники, често съпътствани от рецесии. Други ситуации, определяни като финансови кризи, са сривове на фондовите пазари, валутни кризи или държавни фалити.

„Финансова криза“ в разговорната реч е липсата на пари или по-точно изпитването на затруднения за плащания с пари в брой (кеш), поради касова безналичност.

Професорът по история в университета в Оксфорд Филип Кей счита, че първата в историята световна финансова криза избухва в Римската република през 88 г. пр.н.е.

Като противодействие на периодично бушуващите финансови кризи при пазарните икономики се вземат от международните финансови институции, съгласувано с правителствата на засегнатите страни, антикризисни мерки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Финансовый кризис“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.