Рона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рона
Leman img 0573.jpg
Устието на Рона в Женевското езеро
Rhone bassin versant.png
Карта на Рона
Общи сведения
Местоположение Швейцария и Франция
Дължина 812 km
Водосборен басейн 95 500 km²
Отток 1800 m³/s
Начало
Място Ронски ледник, Швейцария
Надм. височина 2250 m
Устие
Място Средиземно море
Координати 46°36′06.84″ с. ш. 8°22′33.95″ и. д. / 46.6019° с. ш. 8.3761° и. д.
Надм. височина 0 m
Рона в Общомедия

Рона (на френски: Rhône, Рон) е река в Швейцария и Франция. Дължината ѝ е 812 km, площта на басейна 95 500 км². Средния отток на водите ѝ е 1800 m³/s, с което е втора по пълноводие (след Нил) сред реките вливащи се директно в Средиземно море.

Реката започва от Ронския ледник в Алпите. Той се намира в кантона Вале в Швейцария. Първоначално реката тече в посока югозапад и така се влива в Женевското езеро. След езерото тя продължава да протича в посока югозапад докато достигне Лион. Тук завива рязко на юг и преминавайки Ронската низина достига до Лионския залив на Средиземно море. В устието си образува делта с два ръкава. Площта на делтата надвишава 12 000 km².

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Алегорическо изображение на Рон на постамента на паметника на крал Луи XIV на площад Белкур в Лионе. Автор Гийом Куст

Във френския език названието на реката звучи като „Рон“ (на френски: Rhone) и реката представлява митически мъж с име Рон толкова бърз, неистов, своенравен, стремителен, че е способен да увлече всеки човек, животно или всеки предмет. Названието произхожда от римската дума „Rhodanus“.

Река Сона се влива в Рона при пристанище Лион и се счита спокойна, тиха река. Тази река представлява митическа жена на име Сона.

Рон и Сона, като мъж и жена, често се изобразяват от французите на скулптури и на паметници, мостове и сгради заедно (особено в Лион).

Притоци[редактиране | редактиране на кода]

Основните десни притоци на Рона са реките Ен, Сона и Ардеш, а левите ѝ притоци са Изер и Дюранс. Повече от три четвърти от площта на басейна на реката e съставена от планински местности.