Направо към съдържанието

Лудвиг Виктор Австрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лудвиг Виктор Австрийски
Ludwig Viktor von Österreich
австрийски ерцхерцог
Роден
Починал
18 януари 1919 г. (76 г.)
ПогребанАвстрия
Герб
Семейство
РодХабсбург-Лотаринги
БащаФранц Карл Австрийски
МайкаСофия Баварска
Братя/сестриМаксимилиан I
Карл Лудвиг Австрийски
Франц Йосиф
Съпруганяма
Лудвиг Виктор Австрийски в Общомедия

Лудвиг Виктор Австрийски (на немски: Ludwig Viktor von Österreich; * 15 май 1842, † 19 януари 1919) е австрийски ерцхерцог, най-малък брат на австро-унгарския император Франц Йосиф.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Лудвиг Виктор

Лудвиг Виктор е роден на 15 май 1842 г. в двореца Хофбург, Виена, като Лудвиг Виктор Йозеф Антон фон Хабсбург-Лотарингия, ерцхерцог Австрийски. Той е най-малкото дете на австрийския ерцхерцог Франц Карл и на принцеса София Баварска. Негови по-големи братя са австро-унгарският император Франц Йосиф и злополучният мексикански император Максимилиан I.

Император Максимилиан първоначално вижда в брат си свой евентуален приемник на мексиканския престол и планира да го ожени за бразилската принцеса Исабела – дъщеря на император Педро II, което би направило възможно обединението на двете страни. Лудвиг Виктор обаче отхвърля тези планове, предпочитайки да се посвети на колекцията си от предмети на изкуството и строежа на дворци. Сред най-известните дворци на ерцхерцога са ренесансовият дворец на площад Шварценбергплац във Виена и дворецът Клесхайм близо до Залцбург. В своите дворци Лудвиг Виктор устройва банкети, определено предпочитайки компанията на други мъже. Неприкриваната му хомосексуалност, кулминация на която е участието му в масов бой между хомосексуалисти в централната баня на Виена, става причина през 1864 г. императорът да забрани на брат си да живее във Виена и да го изпрати в изгнание в Залцбург. Там ерцхерцогът продължава да се занимава със строежи на дворци, благотворителност и меценатство.

В края на живота си ерцхерцогът страда от душевно разстройство. Умира на 19 януари 1919 г. в двореца Клесхайм.