Мария-Леополдина Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария-Леополдина Австрийска
Maria Leopoldine von Österreich
австрийска ерцхерцогиня, императрица на Бразилия и кралица на Португалия
Родена
Починала
ПогребанаРио де Жанейро, Бразилия
Герб
Семейство
РодХабсбург-Лотаринги
БащаФранц II
МайкаМария-Тереза Бурбон-Неаполитанска
Братя/сестриМария Клементина Австрийска (1798–1881)
Мария-Луиза Австрийска
Мария Каролина Австрийска
Франц Карл Австрийски
Фердинанд I (Австрия)
СъпругПедро I (13 май 1817 – 11 декември 1826)
ДецаМария II
Жоао-Карлош ди Браганса
Жануария ди Браганса
Франсишка-Каролина ди Браганса
Педро II
Паула-Мариана ди Браганса
Подпис
Мария-Леополдина Австрийска в Общомедия

Мария-Леополдина-Йозефа-Каролина Хабсбург-Австрийска (22 януари 179711 декември 1826) е австрийска ерцхерцогиня, императрица на Бразилия и за кратко кралица на Португалия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Мария-Леополдина е родена на 22 януари 1797 г. във Виена, Австрия. Тя е дъщеря на свещения римски император Франц II и втората му съпруга Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска. Мария-Леополдина е сестра на австрийския император Фердинанд I и на Мария-Луиза – втората съпруга на Наполеон Бонапарт.

Мария-Леополдина е образована жена, която владее шест езика и се интересува от естествени науки.

Императрица на Бразилия[редактиране | редактиране на кода]

През 1817 г. Мария-Леополдина отплава за Бразилия, за да се омъжи за португалския инфант дон Педру. По това време португалското кралско семейство се намира в Бразилия, където пребивава в изгнание от 1807 г. След като през 1821 г. баща му – крал Жуау VI, се завръща в Португалия, дон Педро решава да остане в Бразилия заедно със съпругата и децата си.

През 1822 г. Педру обявява независимостта на Бразилия от Португалия и е коронован за пръв император на Бразилия. Така Мария-Леополдина става първата императрица на Бразилия. Самата Мария-Леополдина изиграва важна роля в процеса на обявяване на независимост от Лисабон. Когато на 2 септември 1822 г., докато дон Педру се намира в Сао Пауло, в Рио де Жанейро пристигат поредните декрети от Лисабон. Мария-Леополдина в качеството си на принцеса регент свиква съвета на министрите и изпраща вестите на съпруга си заедно с писмо, в което го съветва да обяви независимостта с думите:„Плодът е готов, време е за урожай“. Дон Педру обявява независимостта на Бразилия пет дни по-късно, след като получава писмото на съпругата си.

Португалска кралица[редактиране | редактиране на кода]

На 10 май 1826 умира португалският крал Жуау VI и дон Педру наследява и португалската корона като крал Педру VI, запазвайки едновременно с това и властта в Рио де Жанейро. Два месеца по-късно съпругът на Мария-Леополодина е принуден да абдикира от португалския престол в полза на дъщеря им Мария II.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Императрица Мария-Леополдина умира след спонтанен аборт на 11 декември 1826 г. в Рио де Жанейро.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Мария-Леополдина и Педро I имат седем деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Maria Leopoldina of Austria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​