Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска
Maria Teresa
неаполитанска и сицилианска принцеса, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg
Родена
Починала
Погребана Императорска крипта, Виена, Австрия

Религия Католическа църква
Armoiries Saint-Empire bicéphale.svg
Семейство
Род Бурбони
Баща Фердинанд I (Двете Сицилии)
Майка Мария-Каролина Австрийска
Братя/сестри Мария-Амалия Бурбон-Неаполитанска
Мария-Луиза Бурбон-Неаполитанска
Мария-Кристина Бурбон-Неаполитанска
Франческо I (Двете Сицилии)
Леополд от Неапол-Сицилия
Мария-Антония Бурбон-Неаполитанска
Съпруг Франц II (15 август 1790 – 3 април 1807)[1]
Деца Мария-Луиза Австрийска
Фердинанд I (Австрия)
Мария-Леополдина Австрийска
Мария Клементина Австрийска (1798–1881)
Мария Каролина Австрийска (1801–1832)
Франц Карл Австрийски
Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска в Общомедия

Мария Тереза Каролина Бурбон-Неаполитанска е неаполитанска и сицилианска принцеса, последна императрица на Свещената Римска империя и първата императрица на Австрийската империя, съпруга на император Франц II.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 6 юни 1772 г. в Неапол. Тя е дъщеря на Фердинанд I, крал на Двете Сицилии, и на ерцхерцогиня Мария-Каролина Австрийска.

Императрица на Австрийската и Свещената Римска империя[редактиране | редактиране на кода]

На 15 август 1790 г. Мария-Тереза се омъжва за Франц, ерцхерцог на Австрия, крал на Унгария и Бохемия, който по-късно приема престола на Свещената Римска империя, като император Франц II. Така първоначално Мария-Тереза приема титлата ерцхерцогиня на Австрия, Кралица на Унгария, Бохемия, Хърватия, Далмация и Славония. Двамата имат 12 деца:

През 1792 г., когато Франц се възкачва на престола на Свещената Римска империя като император Франц II, Мария-Тереза получава титлите: императрица на Свещената Римска империя и кралица на Германия.

Края на 18 и началото на 19 век се оказва трудно време за Мария-Тереза и семейството ѝ. Свещената Римска империя е изправена пред опасността, наречена Революционна Франция. От 1792 г. след френската анексия на Белгия, Рейнланд и други земи, принадлежащи на австрийските Хабсбурги, започват серия революционни войни на Франция срещу Свещената Римска империя. Само до 1808 г. съпругът на Мария-Тереза участва в пет антифренски коалиции с Русия, Прусия, Англия, Неаполитанското кралство, Швеция и други държави, които водят войната срещу Франция с променлив успех, клонящ в полза на Наполеон Бонапарт. През 1804 г. император Франц II прокламира издигането на ерцхерцогство Австрия в Австрийска империя в отговор на провъзгласяването на Наполеон Бонапарт за император на Франция и започва да се титулува Франц, I император на Австрия и II император на Свещената Римска империя, а Мария-Тереза получава титлата императрица на Австрия.

На 20 октомври 1805 г. австрийските войски са разгромени от Наполеон в битката при Улм. Мария-Тереза и семейството ѝ преживяват унижението да бягат от собствената си столица Виена, в която влизат французите. Въпреки това борбата срещу Наполеон продължава. На 2 декември 1805 г. обединените австро-руски войски претърпяват съкрушителен разгром от Наполеоновата армия в битката при Аустерлиц. Тази загуба окончателно поставя империята на колене. Франц II е принуден да моли за мир, подписан в Пресбург. От короната на Хабсбургите съгласно мира отпадат обширните територии на Венеция, Истрия и Далмация. Загубата на територии, жива сила и политически позиции в Европа е толкова голяма, че Франц I-II е принуден сам да прокламира края на Свещената Рисмка империя. Под властта на Франц I остават териториите на прокламираната през 1804 г. Австрийска империя. Така от 1806 г. Мария се титулува само императрица на Австрия, кралица на Унгария, Бохемия и Славония.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Претърпяла толкова унижения, Мария-Тереза умира на 13 април 1807 г. във Виена. Тя не доживява да види омъжването на най-голямта си дъщеря, Мария-Луиза, за Наполеон Бонапарт.

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maria Teresa of Naples and Sicily“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Мария Луиза Испанска императрица на Свещената Римска империя (1792 – 1806) Титлата е овакантена
Мария Луиза Испанска кралица на Германия (1792 – 1806) Титлата е овакантена
ерцхерцогиня на Австрия (1790 – 1804) императрица на Австрия (1804 – 1807) Мария Людовика де Австрия-Есте
Мария Луиза Испанска Кралица на Унгария, Бохемия, Хърватия, Далмация и Славония
(1792 – 1807)
Мария Людовика де Австрия-Есте