Прусия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за историческата област. За другите значения вижте Прусия (пояснение).

Кралство Прусия в състава на Германската империя
Знаме на Кралство Прусия (1701-1918)
Герб на Прусия (1892-1918)
Начело на най-голямата военна операция в историята е потомственият пруски военен Валтер фон Браухич. На снимката с Хитлер във Варшава след разгрома на Полша.

Прусия (на латински: Borussia, Prussia или Prutenia; на немски: Preußen или Preussen) е историческо и географско понятие, което може да означава няколко неща.

През средновековието Прусия се споменава като територия, обитавана от западнобалтийското племе пруси, загубило през 18 век езика си. Включва прибалтийски области, завладени и управлявани от Тевтонския орден. На 8 април 1525 г. великият магистър на Тевтонския орден Алберт фон Бранденбург получава титлата херцог на Прусия, а на 18 януари 1701 г. в Кьонигсберг император Леополд I Хабсбург коронясва Фридрих I за крал на Прусия.

Като самостоятелна държава Кралство Прусия съществува от 1701 г. до включването му в Германската империя през 1871 г., в която кралят на Прусия е и германски император; във Ваймарската република е "свободна държава" (Freistaat) - административна единица. В Нацистка Германия (Третия райх) самостоятелността и значението ̀и намаляват, а с капитулацията на Германия и окупацията от съюзнически войски е окончателно ликвидирана като административно и географско понятие.

По-известни пруски владетели са Фридрих Вилхелм I (1713–1740) и неговият син Фридрих II (1740–1786). През управлението на двамата монарси Прусия за кратко време се издига от незначителна държавица, през една от значимите централноевропейски монархии – до велика сила в средата на 18 век, около която с края на френско-пруската война в огледалната зала във Версай се осъществява обединението на Германия. Благодарение на смятаната за най-модерната за времето си армия през втората половина на 19 век, Прусия взема надмощие над останалите германски държави и до голяма степен е в основата на Германския съюз, а по-късно и на Германската империя.

В този контекст, историята и значимостта на пруската държава, и най-вече нейната роля в общогерманската и общоевропейската история, е огромно. Три са държавните символи на Прусия - Кьонигсебргският замък около който възниква държавността, Кьонигсбергската катедрала, която е главният християнски храм на лютеранската конфесия - в чийто двор, последния погребан тленен е Имануел Кант, и Бранденбургската врата, известна като портата на света.

Историческа столица на Прусия е Кьонигсберг, а държавна след образуването на кралство Прусия - Берлин.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]