Геза Унгарски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Геза.

Геза Унгарски
Géza magyar fejedelem
велик княз на Унгария
Геза, бащата на Свети Ищван Миниатюра от Илюстрованата унгарска хроника

Роден
около 940 г.
Починал
997 г. (57 г.)
Управление
Периодок. 972997 г.
ПредшественикТакшон
НаследникСтефан I Унгарски
Семейство
РодАрпади
БащаТакшон
ДецаИщван
Унгарска съпруга на Гаврил Радомир
Геза Унгарски в Общомедия

Геза Унгарски (на унгарски: Géza) е велик княз на Унгария, управлявал в периода 971 – 997 г., правнук е на велик княз Арпад, син на велик княз Такшон, майка му е била печенежка княгиня. Той е баща на първия унгарски крал Ищван I. Дъщерята на Геза Маргьорита е омъжена за българския княз Гаврил Радомир, впоследствие се развеждат. От този брак се твърди, че е роден Петър Делян, както и една дъщеря – Агата, омъжена според някои сведения за Едуард Изгнаника.

Геза е първият унгарски владетел, който осъзнава, че унгарците следва да приемат християнската вяра, за да бъдат признати от европейските държави. През 973 г. Геза изпраща посланици до император Ото I с молба да бъдат изпратени мисионери в Унгария. Първо кръщава сина си Вайк, получил християнското име Ищван, после урежда брачен съюз между сина си и Гизела, сестра на баварския крал Хенрик IV. Заедно с Гизела в страната пристигат и значителен брой германски пълководци, търговци и занаятчии.

За да неутрализира центробежните сили сред висшата унгарска аристокрация, оженва дъщерите си за Шамуел Аба и за дожа на Република Венеция Отоне Орсеоло. При неговата смърт остават само трима унгарски висши ръководители, които не признават централната власт: Копан, Дюла и Айтон.

Предшественик
Такшон
велик княз на Унгария
971997
Приемник
Свети Ищван