Геза Унгарски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Геза.

Геза
Знамето на Естергом
Велик княз на маджарите
Geza-ChroniconPictum.jpg
Лични данни
Управление ок. 972 – 997 г.
Роден
940 г.
Починал
1 февруари 997 г. (57 г.)
Предшественик Такшон
Наследник Вайк
Семейство
Династия Арпади
Баща Такшон
Брак Шаролта Трансилванска
Потомци Юдита, Вайк, Гизела, Маргарита, Шаролта
Геза в Общомедия

Геза Унгарски (на унгарски: Géza) е велик княз на Унгария, управлявал в периода 971 – 997 г., правнук е на велик княз Арпад, син на велик княз Такшон, майка му е била печенежка княгиня. Той е баща на първия унгарски крал Ищван I. Дъщерята на Геза Маргьорита е омъжена за българския княз Гаврил Радомир, впоследствие се развеждат. От този брак се твърди, че е роден Петър Делян, както и една дъщеря – Агата, омъжена според някои сведения за Едуард Изгнаника.

Геза е първият унгарски владетел, който осъзнава, че унгарците следва да приемат християнската вяра, за да бъдат признати от европейските държави. През 973 г. Геза изпраща посланици до император Ото I с молба да бъдат изпратени мисионери в Унгария. Първо кръщава сина си Вайк, получил християнското име Ищван, после урежда брачен съюз между сина си и Гизела, сестра на баварския крал Хенрик IV. Заедно с Гизела в страната пристигат и значителен брой германски пълководци, търговци и занаятчии.

За да неутрализира центробежните сили сред висшата унгарска аристокрация, оженва дъщерите си за Шамуел Аба и за бъдещия венециански дож Ото Орсеоло. При неговата смърт остават само трима унгарски висши ръководители, които не признават централната власт: Копан, Дюла и Айтон.

Предшественик
Такшон
велик княз на Унгария
971997
Приемник
Свети Ищван