Ласло I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ласло I
Крал на Унгария
King St. Ladislaus.jpg
Крал Свети Ласло
Мощехранителница от XIV век
Управление 1077 – 1095
Коронация 1077
Предшественик Геза I
Наследник Калман Книжник
Лични данни
Роден
Починал
29 юли 1095 г. (49 г.)
Погребан в Шомодвар
Семейство
Династия Арпади
Баща Бела I
Майка Аделхайд-Рихеза
Брак Аделхайд фон Райнфелден
Потомци Пирошка-Ирина
Ласло I в Общомедия

Свети Ласло I (на унгарски: I. Szent László) е крал на Унгария (1077 – 1095) от династията на Арпадите. Той увеличава значително територията на държавата и допринася за нейното вътрешно укрепване. Много популярен, докато е жив, след смъртта си той е обявен за светец.

Ласло е син на крал Бела I и принцеса Рихеза, дъщеря на полския крал Мешко II. Роден в Полша, където баща му живее в изгнание, и е наречен с полското име Ладислав. През следващите векове, Ласло, унгарската форма на името, придобива голяма популярност и то се използва широко в Унгария и днес.

След като чичото на Ласло Андраш I възстановява властта на Арпадите в Унгария през 1047 г., семейството се връща там. Ласло наследява трона след смъртта на брат си Геза I през 1077 г., като най-възрастен член на кралското семейство. Той бързо придобива популярност, близка до тази на крал Ищван I, като приема християнството за държавна религия и поставя основите на унгарския възход.

Във външната политика Ласло се придържа към тесен съюз с папа Григорий VII в конфликта му с император Хайнрих IV. Той се жени за Аделаида, дъщеря на антиимператора Рудолф, от която има син и три дъщери. Една от тях, Пирошка, се омъжва за византийския император Йоан II Комнин.

Неуспехите на императора дават възможност на Ласло да разшири владенията си на юг и да християнизира отдалечени области в Трансилвания и в Долнодунавската равнина, обитавани от печенеги и кумани. В тези райони той изгражда крепостите Сьоренивар (Турну Северин) и Дюлафехервар (Алба Юлия). Традицията му приписва и заселването на секеите в Трансилвания.

След смъртта на хърватския крал Димитър Звонимир (1089 г.), съпруг на сестра му Елена Унгарска, Ласло присъединява нови територии на юг. През 1091 той предприема голям поход в Хърватия и оставя за свой наместник племенника си Алмош. През 1094 основава католически епископии в Нагиварад (Орадя) и Загреб.

Ласло I умира внезапно през 1095 г., докато се подготвя за участие в Първия кръстоносен поход. Наследен е от племенника си Калман. Крал Ласло е канонизиран през 1192, празникът му е на 27 юни.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ladislaus I of Hungary“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Предшественик
Геза I
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария

10771095
Приемник
Калман