Карл Роберт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Карл Роберт Анжуйски)
Jump to navigation Jump to search
Карл Роберт
Унгарски клон на Анжуйската династия
Крал на Унгария
Chronicon Pictum I Karoly Robert.jpg
Карой Роберт, крал на Унгария
Миниатюра от Илюстрованата унгарска хроника
Лични данни
Управление 1312 - 1342
Други титли Крал на Хърватия
Роден
1288 г.
Починал
16 юли 1342 г. (54 г.)
Вишеград
Погребан в Секешфехервар
Предшественик Бела V
Наследник Лайош I Велики
Семейство
Династия Анжу-Сицилиански дом
Баща Шарл Мартел д'Анжу
Майка Клеменция фон Хабсбург
Бракове Мария Битомска
Беатрикс фон Люксембург
Елжбета Локетковна
Карл Роберт в Общомедия

Карл Роберт Анжуйски (на френски: Charles Robert d'Anjou, Шарл Робер д'Анжу, на унгарски: Anjou Károly Róbert, на словашки: Karol Róbert z Anjou, 1288 — 1348) е неаполитански принц и крал на Унгария от Анжуйската династия, който по майчина линия произхожда от унгарската кралска династия на Арпадите.

Карл Роберт е единственият син на Карл Мартел Анжуйски, титулуван крал на Унгария, и на съпругата му Клеменция Хабсбургска, дъщеря на свещения римски император Рудолф I. Бабата на Карл Роберт, Мария Арпад, е дъщеря на унгарския крал Ищван V, която след смъртта на брат си, бездетния унгарски крал Ласло IV, предявява претенции за наследствените права над унгарската корона в полза на сина си Карл Мартел, който е и наследник на неаполитанкия престол. Бащата на Карл Роберт дори е коронован за крал на Унгария от папа Николай IV, но така и не успява да наложи властта си в Унгария, където едрите феодали издигат за крал Андраш III. След смъртта на баща си, който умира млад, Карл Роберт наследява титлата Крал на Унгария и предевява открито претенциите си за властта в Унгария.

Карл Роберт Анжуйски успява да се наложи на унгарския престол след продължителна борба с другите претенденти за унгарската корона — чешкия крал Вацлав III и баварския херцог Отон III. По голямата част от управлението му преминава в продължителна борба с едрата унгарска олигархия, оглавявана от Мате Чак, кралски ковчежник. Карл Роберт успява да обуздае непокорните барони, многократно води войни срещу Венеция, с която си съперничи в областта Далмация, както и със Сърбия, от която успява да отвоюва Белград, части от Банат и Мачва. Големият поход на крал Карл Роберт срещу влашкия войвода Басараб I от 1320 г. завършва с голям неуспех за унгарците, чиито войски са пленени в битката при Посада.

Крал Карл Роберт умира на 16 юли 1348 г. и е погребан в Секешфехервар.

Потомци[редактиране | редактиране на кода]

Карл Роберт се жени три пъти. Първият му брак от 1314 г. е с Мария Битомска от династията на Пястите. От този брак се ражда една дъщеря, Катерина. През 1318 г. крал Карл Роберт се жени втория път — за Беатрикс Люксембургска, дъщеря на свещения римски император Хайнрих VII. През 1319 Беатрикс Люксембургска умира след като ражда мъртво дете. След смъртта на втората си съпруга, през 1320 г. Карл Роберт се жени трети път за полската принцеса Елизабет, дъщеря на крал Владислав I Локетек. Тя ражда на унгарския крал пет деца:

  • Карл
  • Ласло (1324-1329)
  • Лайош (1326-1382)
  • Андраш, херцог на Каламбрия (1327-1345)
  • Ищван, херцог на Славония (1332-1354)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Бела V
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария и Хърватия

(1312 – 1342)

Лайош Велики