Карл Роберт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Карл Роберт Анжуйски)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карл Роберт
Унгарски клон на Анжуйската династия
Крал на Унгария
Chronicon Pictum I Karoly Robert.jpg
Карой Роберт, крал на Унгария
Миниатюра от Илюстрованата унгарска хроника
Управление 1312 – 1342
Наследил Бела V
Наследник Лайош I Велики
Лични данни
Роден
Починал
16 юли 1342 г. (54 г.)
Вишеград
Погребан в Секешфехервар
Други титли Крал на Хърватия
Семейство
Династия Анжу-Сицилиански дом
Баща Шарл Мартел д'Анжу
Майка Клеменция фон Хабсбург
Бракове Мария Битомска
Беатрикс фон Люксембург
Елжбета Локетковна
Карл Роберт в Общомедия

Карл Роберт Анжуйски (на френски: Charles Robert d'Anjou, Шарл Робер д'Анжу; на унгарски: Anjou Károly Róbert; на словашки: Karol Róbert z Anjou, 1288 – 1348) е неаполитански принц и крал на Унгария от Анжуйската династия, който по майчина линия произхожда от унгарската кралска династия на Арпадите.

Карл Роберт е единственият син на Карл Мартел Анжуйски, титулуван крал на Унгария, и на съпругата му Клеменция Хабсбургска, дъщеря на свещения римски император Рудолф I. Бабата на Карл Роберт, Мария Арпад, е дъщеря на унгарския крал Ищван V, която след смъртта на брат си, бездетния унгарски крал Ласло IV, предявява претенции за наследствените права над унгарската корона в полза на сина си Карл Мартел, който е и наследник на неаполитанкия престол. Бащата на Карл Роберт дори е коронован за крал на Унгария от папа Николай IV, но така и не успява да наложи властта си в Унгария, където едрите феодали издигат за крал Андраш III. След смъртта на баща си, който умира млад, Карл Роберт наследява титлата Крал на Унгария и предевява открито претенциите си за властта в Унгария.

Карл Роберт Анжуйски успява да се наложи на унгарския престол след продължителна борба с другите претенденти за унгарската корона – чешкия крал Вацлав III и баварския херцог Отон III. По-голямата част от управлението му преминава в продължителна борба с едрата унгарска олигархия, оглавявана от Мате Чак, кралски ковчежник. Карл Роберт успява да обуздае непокорните барони, многократно води войни срещу Венеция, с която си съперничи в областта Далмация, както и със Сърбия, от която успява да отвоюва Белград, части от Банат и Мачва. Големият поход на крал Карл Роберт срещу влашкия войвода Басараб I от 1320 г. завършва с голям неуспех за унгарците, чиито войски са пленени в битката при Посада.

Крал Карл Роберт умира на 16 юли 1348 г. и е погребан в Секешфехервар.

Потомци[редактиране | редактиране на кода]

Карл Роберт се жени три пъти.

  • Първият му брак от 1314 г. е с Мария Битомска от династията на Пястите. От този брак се ражда една дъщеря, Катерина.
  • През 1318 г. крал Карл Роберт се жени втория път – за Беатрикс фон Люксембург, дъщеря на свещения римски император Хайнрих VII. През 1319 Беатрикс Люксембургска умира след като ражда мъртво дете.
  • След смъртта на втората си съпруга, през 1320 г. Карл Роберт се жени трети път за полската принцеса Елизабет, дъщеря на крал Владислав I Локетек. Тя ражда на унгарския крал пет деца:
  1. Карл
  2. Ласло (1324 – 1329)
  3. Лайош (1326 – 1382)крал на Унгария
  4. Андраш, херцог на Каламбрия (1327 – 1345)
  5. Ищван, херцог на Славония (1332 – 1354)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Бела V
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария и Хърватия

(1312 – 1342)

Лайош Велики