Клеменция фон Хабсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клеменция фон Хабсбург
кралица на Унгария

Родена
1262 г.
Починала
февруари 1293 г. (31 г.)
ПогребанаНеапол, Италия
Управление
Период12911295
Герб
Семейство
РодХабсбурги
БащаРудолф I
МайкаГертруда фон Хоенберг
Братя/сестриГута фон Хабсбург
Агнес фон Хабсбург (1257 – 1322)
Матилда фон Хабсбург
Катарина фон Хабсбург
Албрехт I (Германия)
Хартман фон Хабсбург
Рудолф II
СъпругКарл Мартел Анжуйски (1281)
ДецаКарл Роберт Анжуйски
Клеманс Унгарска
Клеменция фон Хабсбург в Общомедия

Клеменция фон Хабсбург е германска принцеса и титулувана кралица на Унгария, съпруга на неаполитанския претендент за унгарския престол Карл Мартел Анжуйски.

Произход и брак[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1262 г. във Виена, Австрия. Дъщеря е на Рудолф I Хабсбург – император на Свещената Римска империя, и на Гертруда фон Хоенберг.[1]

На 8 януари 1281 Клеменция е омъжена за неаполитанския принц Карл Мартел Анжуйски,[1] син на неаполитанския крал Карл II Анжуйски.

Кралица на Унгария[редактиране | редактиране на кода]

През 1290 г. умира вуйчото на Карл Мартел – унгарският крал Ласло IV, и съпругът на Клеменция обявява своите претенции за унгарската корона, правата си върху която той обосновава с факта, че по майчина линия е внук на унгарския крал Ищван V. През 1290 г. папа Николай IV признава правата на Карл Мартел и Клеменция върху властта в Унгария, а на следващата 1291 дори ги коронова за крал и кралица на Унгария. Въпреки това Карл Мартел така и не успява да се наложи в самата Унгария, където унгарските аристократи избрали за крал братовчед му Андраш III. Карл Мартел успява единствено да затвърди властта си над някои райони в Хърватия, която по това време се намира в персонална уния с Унгария.

Съпругът на Клеменция умира от чума през 1295 г. Годината на смъртта на самата Клеменция не е уточнена, като според някои предположения тя умира при раждането на най-малката си дъщеря през 1293 г. или няколко месеца след смъртта на съпруга си през 1295 г. Погребана е в Неапол.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Клеменция и Карл Мартел Анжуйски имат три деца:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Wurzbach 1860, с. 159.

Източници[редактиране | редактиране на кода]