Клеменция Хабсбургска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клеменция
унгарска кралица
Clementia of Habsburg.jpg
Лични данни
Родена 1262 г.
Виена, Австрия
Починала 1293 или 1295 г.
Семейство
Брак Карл Мартел Анжуйски
Династия Хабсбурги
Баща Рудолф I Хабсбург
Майка Гертруда фон Хоенберг
Клеменция в Общомедия

Клеменция Хабсбургска е германска принцеса и титулувана кралица на Унгария, съпруга на неаполитанския претендент за унгарския престол Карл Мартел Анжуйски.

Клементина е родена през 1262 г. във Виена, Австрия. Дъщеря е на Рудолф I Хабсбург-император на Свещената римска империя и на Гертруда фон Хоенберг.

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

На 8 януари 1281 Клеменция е омъжена за неаполитанския принц Карл Мартел Анжуйски – син на неаполитанския крал Карл II Анжуйски.

Клеменция и Карл Мартел Анжуйски имат три деца:

Борби за власт[редактиране | редактиране на кода]

През 1290 г. умира вуйчото на Карл Мартел – унгарският крал Ласло IV, и съпругът на Клеменция обявява своите претенции за унгарската корона, правата си върху която той обосновава с факта, че по майчина линия е внук на унгарския крал Ищван V. През 1290 г. папа Николай IV признава правата на Карл Мартел и Клеменция върху властта в Унгария, а на следващата 1291 дори ги коронова за крал и кралица на Унгария. Въпреки това Карл Мартел така и не успява да се наложи в самата Унгария, където унгарските аристократи избрали за крал братовчед му Андраш III. Карл Мартел успява единствено да затвърди властта си над някои райони в Хърватия, която по това време се намира в персонална уния с Унгария.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Съпругът на Клеменция умира от чума през 1295 г. Годината на смъртта на самата Клеменция не е уточнена, като според някои предположения тя умира при раждането на най-малката си дъщеря през 1293 г. или няколко месеца след смъртта на съпруга си през 1295 г. Погребана е в Неапол.