Клеменция Хабсбургска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клеменция
унгарска кралица
Clementia of Habsburg.jpg
Лични данни
Родена 1262 г.
Виена, Австрия
Починала 1293 или 1295 г.
Семейство
Брак Карл Мартел Анжуйски
Династия Хабсбурги
Баща Рудолф I Хабсбург
Майка Гертруда фон Хоенберг
Клеменция в Общомедия

Клеменция Хабсбургска е германска принцеса и титулувана кралица на Унгария, съпруга на неаполитанския претендент за унгарския престол Карл Мартел Анжуйски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1262 г. във Виена, Австрия. Дъщеря е на Рудолф I Хабсбург – император на Свещената Римска империя и на Гертруда фон Хоенберг.[1]

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

На 8 януари 1281 Клеменция е омъжена за неаполитанския принц Карл Мартел Анжуйски[1] – син на неаполитанския крал Карл II Анжуйски.

Клеменция и Карл Мартел Анжуйски имат три деца:

Борби за власт[редактиране | редактиране на кода]

През 1290 г. умира вуйчото на Карл Мартел – унгарският крал Ласло IV, и съпругът на Клеменция обявява своите претенции за унгарската корона, правата си върху която той обосновава с факта, че по майчина линия е внук на унгарския крал Ищван V. През 1290 г. папа Николай IV признава правата на Карл Мартел и Клеменция върху властта в Унгария, а на следващата 1291 дори ги коронова за крал и кралица на Унгария. Въпреки това Карл Мартел така и не успява да се наложи в самата Унгария, където унгарските аристократи избрали за крал братовчед му Андраш III. Карл Мартел успява единствено да затвърди властта си над някои райони в Хърватия, която по това време се намира в персонална уния с Унгария.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Съпругът на Клеменция умира от чума през 1295 г. Годината на смъртта на самата Клеменция не е уточнена, като според някои предположения тя умира при раждането на най-малката си дъщеря през 1293 г. или няколко месеца след смъртта на съпруга си през 1295 г. Погребана е в Неапол.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Wurzbach, 1860, p. 159

Източници[редактиране | редактиране на кода]