Матяш Корвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Матияш Корвин
Coa Hungary Country History Mathias Corvinus 1(1458-1490).svg
Kрал на Унгария
Mátyás Király arcmása.jpg
Младият Крал Матияш, 1526 г.
Британски музей
Лични данни
Управление 1458 – 1490 г.
Коронация 1464 г.
Други титли Крал на Бохемия
Роден
Починал
Погребан в Секешфехервар
Семейство
Династия Хуняди
Баща Янош Хуняди
Майка Елизабет Силаги
Бракове Катерина Подебрадска
Беатрис Арагонска
Потомци Янош Корвин
Матияш Корвин в Общомедия

Матиаш Корвин или Матиаш Хуняди (на унгарски: Hunyadi Mátyás , на чешки: Matyáš Korvín, на немски: Matthias Corvinus); (*1443 – †1490) е крал на Унгария и Хърватия, Антикрал на Бохемия и претендент за Австрийското ерцхерцогство[1].

Матиаш Корвин е от виден род на Секеи от Трансилвания. Презимето му "гарван" идва от турула на фамилния герб - гербът на Трансилвания. Той е по-малкият син на Янош Хуняди изключителен командир, който ръководи борбата срещу настъпващите османски орди на Балканския полуостров. Близо до Белград през 1456 г. Янош Хуняди спира настъплението на турците , но скоро умира от избухването на чумна епидемия. Победите му обаче предизвикват страхове в кръговета около младия крал Ласло V. За да се предотврати Хуняди и семейството му дa дoйдaт на власт през 1457 кралят наредил убийството на най-големият син Хуняди – Ласло Хуняди, а 14-годишният Матиаш Хуняди е хвърлен в затвора първо във Виена, а след това в Прага. В отговор на преследването на семейството Хуняди веднага след преждевременната смърт на Ласло V на 23 ноември 1457 в страната избухва борба на национално ориентираното средно благородничество което избира за следващия крал Матиаш Корвин .

При него средновековното унгарско кралство достига пика на своето могъщество. Проведени са многобройни реформи, вследствие от които кралството се стабилизира.

Матиаш е виден ренесансов меценат на изобразителното изкуство и архитектурата, съпоставим с най-видните от тази епоха. По него време придобиват ренесансова насоченост. Събира и известната Bibliotheca Corviniana.

Влиза в конфликт с Фридрих III Хабсбург, от когото превзема Виена пет години преди смъртта си.

Бюст на Матей Корвин в Национален Мемориален Парк, Опустасер

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Според законник от 1486 Матияш се тиулува като Крал на Унгария, Бохемия, Далмация, Хърватия, Рама, Сърбия, Лодомерия, Кумания, България, Принц на Силезия и Люксембург, Маркграф на Моравия и Лужица.
Владислав Посмъртни
крал на Унгария
крал на Унгария и Хърватия (1458 – 1490)
Уласло II
Иржи Подебрадски
крал на Бохемия
Антикрал на Бохемия (1469 – 1490)
Уласло II
--
Владетели на Австрия
Австрийски претендент (1485 – 1490)
Максимилиан Последния рицар