Янош Заполски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Янош I
Coa Hungary Country History John I of Hungary (Szapolyai) (1526-1540).svg
Крал на Унгария
Szapolyai János fametszet.jpg
Крал Янош I Заполя
автор: Ерхард Шьон (1491 – 1542)
Управление 1526 – 1540
Коронация 11 ноември 1526
Наследил Лайош II
Наследник Янош II Заполски
Лични данни
Роден
Починал
17 юли 1540 г. (53 г.)
Други титли Войвода на Трансилвания
Подпис Szapolyai János signature.jpg
Семейство
Династия Заполски
Баща Ищван Заполски
Майка Едвиг Чешинска
Брак Изабела Ягелонска
Потомци Янош
Янош I в Общомедия

Ян Заполски или Ян Заполя е трансилвански войвода и княз, а след битката при Мохач е избран за Крал на Унгария на т.нар Османска Унгария в конкуренция за короната на Свети Стефан с императора на Свещената Римска империя Фердинанд I Хабсбургски. Изборът му е потвърден от османския султан Сюлейман Великолепни, който вижда в негово лице стратегически съюзник в похода си срещу Централна Европа.

Ян Заполя е по произход секей. През 1514 година подавя селското въстание на Дьорд Дожа. След смъртта на Ласло II става регент на малолетния Лайош II. Конфликта му за управлението на Трансилвания с Ищван Батори довежда до сравнително лесното превземане на Белград (1521). След избирането му за крал на Унгария, и предвид изглаждане на спора със Свещената Римска империя, поисква ръката на Мария Австрийска в опит за сключване на династичен брак.

През 1529 година с началото на похода на Сюлейман I, завършил с обсадата на Виена, с цел да запази владението си се признава за османски васал в качеството му на крал на т.нар. Османска Унгария просъществувала до 1540 година. През 1539 година сключва династичен брак с дъщерята на полско-литовския крал Изабела Ягелонска, с който акт слага под скиптъра на Полско-литовската държава владението си. От брака се ражда Ян Жигмонд, на който Ян Заполя завещава владението си през 1540 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Петер Сент-Дьорд Войвода на Трансилвания (1511 – 1526) Петер Перени
Лайош II
крал на Унгария
Крал на Унгария и Хърватия (1526 – 1540)
Янош II Заполски
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Янош Запольяи“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.