Династия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Династия е владетелски род на държава (монархия) или феодално владение, които имат пряка роднинска връзка помежду си. Всяка династия носи родовото или собственото име на основателя си. За времето, през което родът управлява, името му се отъждествява с нея.

Съдържание на понятието[редактиране | редактиране на кода]

Според по-стриктна дефиниция на понятието династия, използвана в повечето стари монархии, тя бива продължена само от наследник, който е от същия род по мъжка линия — ако наследяването на престола или титлата стане по женска линия, династията се сменя, като новата носи родовото име на бащата.

В българската историография е възприета по-свободна дефиниция на понятието, що се отнася до българските царски династии. Там някои династии включват и наследници по женска (майчина) линия и дори такива, наследили престола след брак. Най-ярък пример за това е династията на Асеневците — според първата дефиниция следните владетели (включително узурпатори) не биха били признати за нейни представители:

Династии от един владетел[редактиране | редактиране на кода]

В смисъл на родово име на владетеля династията може да се състои и само от един представител. Това става когато основателят на династията няма преки наследници по мъжка (и женска, ако е допустимо) линия или има такива, но са лишени от право на наследяване: тогава той остава единствен в реда на владетелите, който носи това име — например крал Стивън.

Династичен брак[редактиране | редактиране на кода]

От династия произхожда и понятието династичен брак.