Иванко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за болярина-узурпатор Иванко. За добружданския княз Иванко вижте Иванко (княз).

Иванко
цар-узурпатор на България
Лични данни
Управление 1196
Роден
12 век
Починал
13 век
Предшественик Иван Асен I
Наследник Теодор-Петър
Семейство
Брак Теодора Ангелина

Ива̀нко е български болярин, родственик на Асеневци. Иванко първоначално е сътрудник на водачите на въстанието на Асен и Петър. Иванко имал връзка със сестрата на царица Елена. Цар Иван Асен І го вика при себе си за обяснение, без да подозира, че последствията ще доведат до неговата гибел. Иванко отива на срещата по съвета на свойте роднини въоръжен с меч и дворцовата стража го допуска в покоите на царя. В избухналата свада цар Иван Асен І посяга да извади меча си, но Иванко го изпреварва и го пробожда смъртоносно. Стражата отново го пропуска безпроблемно. Никита Хоният ( Византийски хронист ) не крие, че към събитието са съпричастни много от търновските боляри и плененият византийски севастократор Исак, който към времето на на събитията е покойник. Преди това обаче той подтиква Иванко към заговор, като му обещава ромейско съдействие и женитба с дъщеря си Теодора. В Търново се реализира болярски заговор, в който има и " ромейска връзка".

Иванко и заговорниците не успяват да установят своята власт извън Търново, застрашени от царевия брат Петър и по малкия му брат Калоян.

Иванко се обръща за помощ към византийския император Алексий Ангел. Ромеите правят два опита да помогнат на заговорниците, но те се провалят поради отказът на войниците да преминат страховития балкан. Изходът за Иванко, неговият брат Мито и други хора от този кръг, остава само един - бягство към Византия. Търново е завзето от войските на цар Петър и неговият трети брат Калоян.Няколко месеца след това и Петър е убит от заговорник. До царския трон се добира Калоян. След като бяга във Византия Иванко е приет от императора с почести. Той е прекръстен и получава императорското име Алексий, след което е назначен за управител на Пловдивската област.Оженен е за съвсем малката 4-годишна императорска внучка Теодора. Онова което Иванко - Алексий прави като управител на Пловдивската област, показва че той не е предател в истинския смисъл на думата, а по-скоро човек жаден за власт. Той събира войска от българи, възстановява местните крепости и започва да се откъсва от византийската опека. След възкачването си на престола през 1197 година, Калоян успява да привлече Иванко на своя страна срещу Византия.

Съюзът на цар Калоян и Иванко е толкова опасен за ромейте, че те нямат друг избор освен унищожаването на княжеството. Противно на очаквания през 1198 в битката при село Баткун.

Отцепникът успява да разгроми отряда на протостратор Мануил Каминица и да го плени. След това той изпраща пленника в Търново, овладява Родопската област и достига до южните предели на планината. Скоро след това търновският цар "позволява" на друг съвременен български сепаратист - Добромир Хриз - да откупи Мануил Камица. Протостраторът веднага с голямо усърдие се вкючва във войната със свойте сънародници.Така планът на Калоян сработва ефективно. Докато ромейте се занимават с Иванко и отбиват нападенията на Мануил Камица в Южна Македония и континентална Гърция, българският цар превзема и разрошава крепостта Констанция в Тракия.На Великден на следващата година цар Калоян превзема Варна.

За ромейте не остава нищо друго, освен да пуснат в дейстие прочутото си вероломство. През 1200г. Императорът предлага на Иванко среща, но българинът, който добре познава византийските приоми,отказва. Той постява свои условия: да му се изпрати невръстната годеница, да му се даде императорски хрисовул, с който да му бъдат признати владенията и импреторът да се закълне над Библията, че няма да му навреди. Ромейте приемат и за да е всичко възможно най-автентично, отнасят на Иванко езкемпляра от Светото писание, над което е осъществена клетвата. Но дори и Иванко, който се отличава освен с физическата си сила и със съобразителност, не предполага колко далеч може да стигне ромейският венценосец, за да се справи с него. Когато срещата се осъществява, дори не се провежда и нормален разговор. Иванко е заловен и окован във вериги. Така той или е бил убит или завършва живота си в тъмница.

Ромеите слагат край на княжеството му, което просъществува само няколко години.

Използвани източници[редактиране | редактиране на кода]

  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984) pp. 257-259, 281-285.
  • Robert Lee Wolff, "The Second Bulgarian Empire. Its Origin and History to 1204." Speculum, Vol. 24, No. 2 (Apr., 1949), pp. 167-206. Published by: Medieval Academy of America
  • В търсене на средновековното време - Христо Матанов