Савин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Савин
български владетел
Роден
Починал
Управление
Период 764 – 766
Предшественик Телец
Наследник Умор
Семейство
Съпруга дъщеря на Кормисош

Кан Савѝн или Сабѝн е монарх, управлявал България от 764 до 766 г. (според Васил Златарски и Иван Венедиков). Той е зет на кан Кормисош от рода Вокил.

Според някои изследователи кан Савин е със славянски произход, поради което името му не присъства в Именника на българските канове. Той води мирни преговори с византийския император Константин V Копронѝм, които отначало биват запазени в тайна. След разкриването на тези преговори е свикан народен събор, на който бива решено България да не сключва мирен договор с Византия. Привържениците на твърдата ръка спрямо Византия се обръщат към Савин с думите: „Чрез тебе България ще бъде поробена от ромеите“.[1] След събора, изоставен от своите поддръжници, през 766 г.[2] Савин търси убежище в Месемврия (Несебър), откъдето се отправя към Константинопол. Там той бива приет от василевса, който урежда прехвърлянето на Савиновото семейство от България. През 768 г. Савин присъства на преговорите на Константин V с новия български владетел – Паган, но думите на императора от името на бившия кан не оказват въздействие върху Паган.

Кан Савин прекарва остатъка от живота си като изгнаник в Константинопол.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божилов, Гюзелев (1999), стр. 116
  2. Димитър Ангелов, Въпросът за политическите емигранти в отношенията между Византия и средновековна България // В: Античная древность и средние века. — Вып. 10. — 1973. — С. 112.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Телец
Печат на Първото българско царство
кан на България (763 – 766)
Умор