Телериг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за българския владетел. За селото в Североизточна България вижте Телериг (село). За софтуерната компания вижте Телерик.

Телериг
български владетел
Роден
706 г.
Починал
777 г. (71 г.)
Управление
Период768 – 777 година
ПредшественикПаган
НаследникКардам
Други титлипатриций
Семейство
РодДуло
БащаТервел
Съпруганеизв.
ДецаКардам
Телериг в Общомедия

Телерѝг е владетел на България от 768 до 777 година.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Неговото управление съвпада с края на вътрешната криза в България от VIII век. За пръв път името му се споменава в изворите във връзка с похода на византийския император Константин V Копронѝм срещу България през май 774 г. Този поход завършва без решително сражение, с мирен договор между двете страни. В края на същата година обаче Телериг изпраща армия от 12 000 души в Берзития (в дн. Северна Македония), но византийският василевс, предупреден от своите агенти в Плиска, събира многократно по-силна войска и успява да срази българските части. Въодушевен от успеха си, император Константин V отново предприема поход срещу България, но северните ветрове възпират византийския флот край Месемврия (дн. Несебър) и по този начин осуетяват византийските планове.

Хан Телериг разбира, че заради голямото количество византийски агенти в българската столица, всички негови планове бързо стават известни на византийския император. За да ограничи това византийско влияние в българската столица, Телериг изпраща писмо до византийския император, в което пише, че възнамерява да избяга при него, но иска гаранции за себе си и имената на византийските агенти, които могат да му помогнат. Константин V Копроним познава ситуацията в България и приема, че Телериг е поредният български владетел, който е принуден да напусне престола. Той изпраща на българския хан имената на своите шпиони. На Телериг не му остава нищо друго освен да прочисти Плиска от предателите, които изтребва до крак.

Последваща съдба[редактиране | редактиране на кода]

Печатът на патриций Телериг-Теофилакт

През 777 г. Телериг, след поредния преврат, все пак е принуден да избяга в Константинопол.[1] Новият византийски император Лъв IV Хазар (775 – 780), син на Константин V, приема Телериг, като бившият хан приема кръщение с християнското име Теофилакт. От страна на императора той е удостоен с титлата „патриций“ и е оженен за Мария, братовчедката на императрица Ирина Атинянката.

В бившата колекция на Георги Закос - търговец на византийски антики и известен експерт по сфрагистика от средата на ХХ век, са открити два екземпляра на моливдовул на патриция Телериг-Теофилакт, които днес се съхраняват в колекцията на Харвардския университет в Дъмбартън Оукс.[2] От едната страна те имат петредов надпис на гръцки: Христе, помагай на своя раб“, а от другата страна - монограм „Телериг-Теофилакт патриций“, което Веселин Бешевлиев разчита и като „Телериг-Богохраним патриций“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитър Ангелов, Въпросът за политическите емигранти в отношенията между Византия и средновековна България // В: Античная древность и средние века. – Вып. 10. – 1973. – С. 112.
  2. Иван Йорданов. Корпус на средновековните български печати. Плиска-Преслав. Т. 12 (2016) / стр.36

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Теофан Изповедник – „Хронография“ изд на БАН – ГИБИ Гръцки Източници за историята на България.
  • Андреев, Йордан, Лазаров, Иван и Павлов, Пламен, „Кой кой е в Средновековна България. Исторически справочник“, С., 1994 г., с. 359 – 360
  • Златарски, Васил, „История на българската държава през Средните векове“, Т.1: „Първо българско царство“; Ч.1: „Епоха на хуно-българското надмощие (679 – 852)“, 3 изд., С., 1970 г., с. 298 – 313
  • Мутафчиев, Петър, История на българския народ (681 – 1323), с. 156 – 162, С., 1986 г.
Паган
Печат на Първото българско царство
Печат на Първото българско царство
Хан на България (767 – 777)
Кардам