Константин Бодин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър III
цар на България (1072), крал на Зета
Konstantin Bodin.jpg
Лични данни
Управление 1072
Роден
11 век
Починал
след 1100
Погребан в двора на бенедектинската църква на Свети Сергий (тържище)
Предшественик Петър Делян
Наследник Петър IV
Семейство
Династия Воиславлевичи
Баща Михаил, княз на Зета
Петър III в Общомедия

Константѝн Бо̀дин (Петър III) е най-малкият син на зетския велик жупан, византийски протоспатарий, а впоследствие и крал Михаил (Михайло) от династията Воиславлевичи. Той е потомък на Комитопулите, което му дава основание при второто голямо българско въстание срещу византийското владичество да се обяви за цар на българите под името Петър, в чест на светия цар Петър I Български.

Въстанието е подготвено от първенците на Скопие начело с кавханския потомък Георги Войтех. Спряно е пред крепостта Костур и е разбито, заради предателството на Георги Войтех. Константин Бодин е пленен от византийците, но с помощта на баща си успява да избяга.

След смъртта на баща си Михаил Войслав през 1081 г., той наследява зетския престол с първата сръбска кралска титла в префектура Илирик - на кралство Зета, като управлява поне до 1101 г. Династичните му претенции от Фортуна, повече не го свързват с България, но начело на Византия са вече Комнините, а императрица е Ирина Дукина от Аароновия клон на Комитопулите.

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Historia Jugosławii, pp. 508, Tadeusz Wasilewski
     Портал „Македония“         Портал „Македония