Георги Войтех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Войтех
български аристократ
Роден: 11-и век
Починал: 1072 г.

Георги Войтех е български аристократ от XI век, скопски първенец и организатор на второто голямо въстание срещу византийското владичество. За последен път титлата кавхан е употребена за Георги Войтех. Произхожда от кавханския род[източник? (Поискан преди 10 дни)].

През 1071 г. Георги Войтех оглавява недоволството на българите от византийската власт. Той организира въстание в земите на България на Комитопулите. Според обичаите на българите за цар може да бъде избран само пряк потомък на владетелския род. Тъй като Войтех не е такъв, заговорниците се обръщат към княза на Зета, Михаил, с молба да им даде един от синовете си за цар. Той се съгласява и изпраща седмия си по ред син, Константин Бодин, който по майчина линия е издънка на Самуиловия род – внук на Теодора – Косара, (дъщерята на Самуил) и зетския княз Иван Владимир -зет на Самуил. Константин Бодин (според някои учени – Бъдин) приема името Петър, според името на сина на цар Симеон – Петър Добрия. Вместо корона, той слага калпак, в знак че се отъждествява с българите.

През 1072 г. в Призрен Бодин е обявен от болярите за цар на България. Въстаниците завземат Скопие, главен град на тема България. Тук Георги Войтех остава като наместник, а Бодин продължава към Ниш, подпомоганат от сръбски и унгарски войски. Царят успява да превземе града, но в същото време многобройна византийска войска обсажда Скопие. Смятайки, че не може да устои на продължителна обсада и не вярвайки на евентуална помощ от страна на Бодин, Георги Войтех влиза в преговори с византийския военачалник Михаил Саронит и му предава града. Впоследствие той се разкайва за малодушието си и пише тайно писмо до Константин Бодин. Предлага му да нападне внезапно Скопие, разчитайки на неподготвеността на византийците за подобен ход. Царят се насочва към града, но сам попада в засада и е разгромен. Това слага край на въстанието.

Георги Войтех умира на път за Константинопол поради мъченията, на които е подложен.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Името на Георги Войтех носи морският нос Георги Войтех на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония