Георги Войтех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георги Войтех
български аристократ
Роден: 11 век
Починал: 1072 г.

Георги Войтех е български аристократ от 11 век, скопски първенец и организатор на второто голямо въстание срещу византийското владичество. Произхожда от кавханския род.

През 1071 г. Георги Войтех оглавява недоволството на българите от византийската власт. Взима се решение за въстание. Според обичаите на българите за цар може да бъде избран само пряк потомък на владетелския род. Тъй като Войтех не е такъв, заговорниците се обръщат към княза на Зета, Михаил, с молба да им даде един от синовете си за цар. Той се съгласява и изпраща седмия си по ред син, Константин Бодин, който по майчина линия е издънка на Самуиловия род.

През 1072 г. в Призрен Бодин е обявен от болярите за цар на България. Въстаниците завземат Скопие, главен град на тема България. Тук Георги Войтех остава като наместник, а Бодин продължава към Ниш. Царят успява да превземе града, но в същото време многобройна византийска войска обсажда Скопие. Смятайки, че не може да устои на продължителна обсада и не вярвайки на евентуална помощ от страна на Бодин, Георги Войтех влиза в преговори с византийския военачалник Михаил Саронит и му предава града. Впоследствие той се разкайва за малодушието си и пише тайно писмо до Константин Бодин. Предлага му да нападне внезапно Скопие, разчитайки на неподготвеността на византийците за подобен ход. Царят се насочва към града, но сам попада в засада и е разгромен. Това слага край на въстанието.

Георги Войтех умира на път за Константинопол поради мъченията, на които е подложен.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Името на Георги Войтех носи морският нос Георги Войтех на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония