Портал:Византия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал „Византия“

Byzantine Empire animated.gif
Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са модерни названия (от XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен админстративен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Далмация, Италия, Египет, Сирия, Палестина, Армения, Абхазия, по-голямата част от северното крайбрежие на Африка, средиземноморските острови и други. Освен християнската религия в развитието на Византия влияние оказват наследени от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен посредник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад и на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
редактиране 

Избрана статия

Solidus-Irene-sb1599.jpg
Ирина Сарантапихина (на гръцки: Ειρήνη Σαρανταπήχαινα, ок. 7529 август, 803), известна повече като Ирина Атинянката (на гръцки: Ειρήνη η Αθηναία), е византийска императрица от 797 до 802 г. Тя е първата жена в истоярията на Византийската империя, която управлява еднолично от свое име. Като монарх тя се наричала василевс вместо „василиса“ (императрица), въпреки че на монетите, сечени по нейно време, е наречена „василиса“.

Ирина е съпруга на византийския император Лъв IV Исавър. След смъртта му е регент на сина си Константин VI, когото ослепява и отстранява от управлението на империята. Ирина прекратява политиката на иконоборство и заради постановленията на свикания по нейно време Втори никейски събор е канонизирана за светица. още »

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Може да сте полезни

Evolution-tasks.png
редактиране 

Избрана картинка

Istanbul.Hagia Sophia075.jpg

Photo credit:Georges Jansoone

Света Богородица с младенеца, от двете й страни императорите Юстин I и Константин Велики, мозайка от църквата "Св. София" в Константинопол
редактиране 

Категории

редактиране 

Императори

редактиране 

Сродни Уикимедия

Византия в Уикиновини     Византия в Уикицитат     Византия в Уикикниги     Византия в Уикиизточник     Византия в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки
Wikinews-logo.svg Wikiquote-logo.svg Wikibooks-logo.svg Wikisource-logo.svg Commons-logo.svg