Портал:Византия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал „Византия“

Byzantine Empire animated.gif
Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са модерни названия (от XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен админстративен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Далмация, Италия, Египет, Сирия, Палестина, Армения, Абхазия, по-голямата част от северното крайбрежие на Африка, средиземноморските острови и други. Освен християнската религия в развитието на Византия влияние оказват наследени от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен посредник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад и на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
редактиране 

Избрана статия

Юстиниан I

Corpus Iuris Civilis (Свод на гражданското право) е основополагаща колекция от трудове в областта на юриспруденцията, изработена в периода 529 - 534 година по заповед на император Юстиниан I, но издадена след смъртта му. В средата на 5 век той предприема и завършва мащабно дело по кодификацията на действащото право като право не само на Византийската империя, но и на територията на цялата бивша Римска империя, въпреки че Западната империя е вече завладяна от остготите. Юстиниан забранил да се тълкува Corpus Iuris Civilis, за да не бъде извратен неговият смисъл. още »

редактиране 

Знаете ли

  • ... кой император е наричан Брадатия?
редактиране 

Може да сте полезни

Evolution-tasks.png
редактиране 

Избрана картинка

Theodora mosaik ravenna.jpg
Императрица Теодора със свои придворни.
Mозайка от базиликата „Сан Витале“ в Равена, 6 в.
редактиране 

Категории

редактиране 

Императори

редактиране 

Сродни Уикимедия

Византия в Уикиновини     Византия в Уикицитат     Византия в Уикикниги     Византия в Уикиизточник     Византия в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки