Портал:Византия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал „Византия“

Byzantine Empire animated.gif
Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са модерни названия (от XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен админстративен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Далмация, Италия, Египет, Сирия, Палестина, Армения, Абхазия, по-голямата част от северното крайбрежие на Африка, средиземноморските острови и други. Освен християнската религия в развитието на Византия влияние оказват наследени от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен посредник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад и на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
редактиране 

Избрана статия

Basil I (867-886) from the Chronikon of Ioannis Skylitzes 1.jpg
Василий I Македонец (гръцки: Βασίλειος Α΄ο Μακεδών, македонски: Василиj I Македонец), е византийски император от 23/24 септември 867 г. до 29 август 886 година.

Василий I e възприеман от византийците като един от най-великите им императори, основател на най-великолепната византийска династия - Македонската, и инициатор на ренесанса на византийското изкуство. Мнението на съвременните историци обаче е далеч не толкова ласкателно, тъй като реформите традиционно приписвани на него, са били всъщност започнати от неговия предшественик Михаил III, когото Василий убива. още »

редактиране 

Знаете ли

  • ... кой император е наричан подигравателно от противниците си Лайнозвани?
редактиране 

Може да сте полезни

Evolution-tasks.png
редактиране 

Избрана картинка

Diptych Barberini Louvre OA9063 whole.jpg

Photo credit:Jastrow

Триумфиращ над враговете си император - вероятно Анастасий I, Зенон или Юстиниан II (Диптих Барберини, 6 в., Лувъра)
редактиране 

Категории

редактиране 

Императори

редактиране 

Сродни Уикимедия

Византия в Уикиновини     Византия в Уикицитат     Византия в Уикикниги     Византия в Уикиизточник     Византия в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки