Портал:Византия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал „Византия“

Byzantine Empire animated.gif
Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са модерни названия (от XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен админстративен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Далмация, Италия, Египет, Сирия, Палестина, Армения, Абхазия, по-голямата част от северното крайбрежие на Африка, средиземноморските острови и други. Освен християнската религия в развитието на Византия влияние оказват наследени от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен посредник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад и на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
редактиране 

Избрана статия

Michael Psellos.jpg

Михаил Псел (на гръцки: Мιχαηλ Ψελλος) е византийски философ, държавник и духовник, една от значимите фигури в динамичния политически и културен живот на Византийската империя през 11 век. Играе важна роля при управлението на императорите Михаил V (1041-1042) и Константин IX Мономах (1042-1055), a при Михаил VII Дука (1071-1078) е пръв министър. Широките познания по антична философия, право и риторика му носят поста първи ипат (консул) на философите и печелят признанието на императорския двор. Псел изиграва важна роля в развитието на византийската духовност, за оформянето на индивидуализма на учената мисъл от 11 век в противовес с енциклопедичното, еклектично и лишено от ярко новаторство предходно столетие. Литературното наследство на Псел е дотолкова многообразно и голямо, че дълго време изследвачите са предполагали наличието на няколко книжовници-епигони. То включва - историческото съчинение Хронография, догматическото За силата на демоните, многобройни писма до императорите Исак I Комнин, Константин X Дука и прочее, и слова до император Константин IX Мономах, кесариса Ирина, епископа на Евхаита Йоан и т.н. още »

редактиране 

Знаете ли

  • ... кой император е наричан Брадатия?
редактиране 

Може да сте полезни

Evolution-tasks.png
редактиране 

Избрана картинка

Istanbul cistern Binbirdirek.jpg

Photo credit:Neuceu

Цистерната на Филоксен в Константинопол
редактиране 

Категории

редактиране 

Императори

редактиране 

Сродни Уикимедия

Византия в Уикиновини     Византия в Уикицитат     Византия в Уикикниги     Византия в Уикиизточник     Византия в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки