Михаил VI Стратиот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил VI Стратиот
византийски император
Michael VI tetarteron.jpg
Монетно изображение на Михаил VI
Лични данни
Управление 31 август 1056 г. - 31 август 1057 г.
Роден
?
Починал
1059 г.
Наследник Исак I Комнин
Михаил VI Стратиот в Общомедия

Михаил VI Вринга (на гръцки: Μιχαήλ ΣΤ΄ Βρίγγας), наречен с прозвището Стратиот (Stratiotikos, гр. "военния"), е византийски император от 1056 до 1057 г., възцарил се след края на Македонската династия. Управлението му трае точно една година.

При управлението на Константин IX Мономах, Михаил Вринга заема длъжността логотет на стратиотите (отговаря за военните финанси). Императрица Теодора посочва престарелия Вринга за свой наследник на престола малко преди смъртта си. Престола си обаче Михаил дължи на група чиновници начело с влиятелния в двора Лъв Параспондил – най-близкия съветник на императрицата. Чрез възкачването на Михаил VI, столичната аристокрация се надява да запази контрола над държавната власт и привилегиите, като държи настрани военните и провинциалните благородници.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Михаил VI Стратиот поема властта на 31 август 1056 г., след което започва щедро да раздава административни постове и награди на столичните бюрократи. Новият император обаче бързо отблъснал от себе си военната аристокрация. За благоразположението на василевса научили войниците и техните командири, които по време на великденските дни (1057 г.) пристигнали в Константинопол с надеждата да получат нещо от новия владетел. Но Михаил VI постъпил с тях съвсем не така, както те очаквали: императорът наругал всички, а след това обсипал с ругатни военачалника Исак Комнин, за това, че едва не е изгубил Антиохия. Приятелите на Исак се опитали да се застъпят за него, но Михаил ги заставил да мълчат и на всички отказал своето благоволение.

Тази сцена обидила изключително военачалниците. Скоро те организирали заговор, а короната решили да дадат на Исак Комнин, който се отличавал от другите не само по знатния си произход, но и по царствената си осанка.

Сваляне от власт[редактиране | редактиране на кода]

На 8 юни 1057 г. заговорниците вдигнали на бунт войските от източните теми в Пафлагония и се насочили към Константинопол. При вестта за случилото се Михаил VI Стратиот се отчаял напълно. В този момент обаче бюрократите, които се ползвали с облаги от императора, решили да защитят позициите си и събрали войските от западните теми, които били пратени срещу бунтовниците.

На 26 август 1057 императорската войска била разбита край Никея, а Исак Комнин продължил настъплението си към столицата. Михаил VI бил принуден за започне преговори и изпратил при Исак Комнин бележития дипломат Михаил Псел. Императорът предложил на Исак Комнин да го осинови и да му даде титлата кесар. Предложението на василевса било демонстративно отхвърлено. Тайно обаче Исак продължил преговорите, поради което Михаил му обещал да го обяви за свой съимператор.

Междувременно, докато се водили тайните преговори, в Константинопол избухнал бунт в подкрепа на претендента Исак Комнин. При тези обстоятелства на 31 август 1057 г. патриарх Михаил Керуларий убедил Михаил VI да се оттегли от престола в полза на Исак I Комнин, който скоро пристигнал в града. Михаил се отрекъл от престола и се замонашил. След това той се оттеглил в частния си дом, където починал през 1059 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Михаил VI Стратиотик“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Теодора Византийски император (1056 – 1057) Исак I Комнин