Ираклеон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ираклеон
византийски император
Solidus-Heraclius-sb0764.jpg
Ираклеон с баща си Ираклий и брат си Константин III
Управление февруари 641септември 641
Наследил Константин III
Наследник Констант II
Лични данни
Починал
641
Пълно име Константин Ираклеон
Семейство
Династия Династия на Ираклионите
Баща Ираклий
Майка Мартина
Ираклеон в Общомедия

Константин Ираклий (на гръцки: Κωνσταντίνος Ηράκλειος) (626– 641) син на Ираклий и племенницата му Мартина е Византийски император от февруари до септември 641 година. Известен също и като Ираклий II.

Той е коронован и официално управлява под името Константин Ираклий, но умалителния му псевдоним Ираклеон (малкият Ираклий), трайно се установява във византийските текстове и става де-факто стандарт в историографията.

Ираклеон най-вероятно е роден в Lazica, по времето походът на баща му срещу Хосрой II от Сасанидско царство. Той най-вероятно е четвъртият син на Мартина и Ираклий, но първият роден без физически увреждания и съответно приемлив за престолонаследник.

В последните години на управлението на Ираклий, със силното влияние на майка си, на 4 юли 638 година получава титлата Август. След смъртта на баща му е определен за съимператор, заедно с по-големия си доведен брат Константин III.

След преждевременната смърт на Константин III през май 641 година Ираклеон става едноличен владетел. Ираклон и майка му Мартина са заподозрени в убийството на Константин III, което довежда до бунт предвождан от Валентин Аршакуни, който принуждава Иреклеон да приеме за съимператор младия си племенник Констант II. Мартина планира да балансира тази пречка, като коронова по-малкия си син Давид Тиберий като император.

Тази постъпва само раздразва поддръжниците на Констант II и Валентин разпространява слух, че Мартина и Ираклеон възнамеряват да отстранят Констант и неговите поддръжници. Отново избухва бунт и Мартина и Ираклен са свалени от власт, подложени на бифуркация на езика и пратени в изгнание. Това е първият случай, когато действащ император е подложен на осакатяване. В случая езикът на Мартина и носът на Ираклеон са отрязани. Няма информация за Ираклеон след отстраняването му от престола и пращането му в изгнание на остров Родос. Предполага се, че е починал по-късно същата година. Констант II, син на Константин III става едноличен император.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Heraklonas“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Константин III, Ираклий Византийски император (февруари 641 г. – септември 641 г.) Констант II