Теодосий III Адрамит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодосий III
византийски император
Theodosius iii coin.jpg
Теодосий III Адрамит
Лични данни
Управление 715717
Роден
?
Починал
след 729 ?
Теодосий III в Общомедия

Теодосий III Адрамит (на гръцки: Θεοδόσιος Γ΄) е византийски император (715-717). Той е бил финанснов чиновник и събирал данъци в южната част на тема Опсикион. Бил изпратен на сбор в Мизия, когато войската, недоволна от управлението на Анастасий II, започнала да се бунтува и провъзгласила него за император. Теодосий се отказал и даже се опитал да се спаси чрез бягство в горите недалеч от Константинопол (около град Адрамитиум), но го принудили да остане при главната армия и да потегли към Константинопол през май 715 г.

След шестмесечна обсада градът бил превзет, вследствие на измяна, и Теодосий бил коронясан, като пощадил живота на сваления Анастасий. С посредничеството на Патриарха (Герман I), Анастасий II бил убеден да абдикира и станал монах в Солун.

За краткото управление на Теодосий III, който иначе проявявал умереност и мъдрост, се знае доста малко. С държавните дела той почти не се занимавал и не съумял да внуши към себе си уважение. Него признали за император четирима стратези, в това число стратега Лъв III Исавър, командващ войските в Анатолия.

Теодосий трябвало да се разправи с арабските войски в Анатолия и с напредващия арабски флот. За целта подписал мирен договор с хан Кормесий, в полза на българите, за да си осигури защита срещу арабската инвазия. Тази политика се оказала правилна, когато малко по-късно българите разбили арабските армии и спасили Константинопол.

След победата над арабите на Лъв вдигнал бунт в Анатолия и без трудности му се удало да застави Теодосий да се отрече от престола. Той се изолирал в манастир в Ефес, където водел строг аскетичен живот. Предполага се, че станал епископ на Ефес. Съвременните историци обаче смятат, че това всъщност е бил синът му. Със сигурност този епископ е бил жив поне до 24 юли 754 г., когато участвал в иконобоския събор в Хиерия. След смъртта на бившия император населението дълго почитало паметта му и му приписвало чудеса.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Анастасий II Византийски император (715 – 717) Лъв III Исавър

Забележка: Превод от руски език