Василий I Македонец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Василий I
ромейски (източноримски) император
Solidus-Basil I with Constantine and Eudoxia-sb1703.jpg
Солид с образите на Василий I, неговия син Константин и втората му жена Евдокия Ингерина
Лични данни
Управление 24 септември 867 – 29 август 886
Роден
около 811, 830 или 835/6
Починал
Предшественик Михаил III
Наследник Лъв VI
Семейство
Династия Македонска династия
Бракове Мария
Евдокия Ингерина
Василий I в Общомедия

Василий I Македонец (гръцки: Βασίλειος Α΄ο Μακεδών) е ромейски (източноримски) император (василевс), управлявал Източната римска империя (Византия) от 23/24 септември 867 г. до 29 август 886 година.

Василий I e възприеман от ромеите като един от най-великите им императори, основател на тяхната най-великолепна династия – Македонската, и инициатор на ренесанса на ромейското изкуство. Макар и необразован, след идването си на трона Василий Македонец проявява неочакван държавнически талант. Мнението на съвременните историци обаче е далеч не толкова ласкателно, тъй като реформите традиционно преписвани на него, са всъщност започнати от неговия предшественик Михаил III, когото Василий убива.

От селянин до император[редактиране | редактиране на кода]

Родом от тема Македония (днешна Одринска Тракия), Василий е отгледан в семейство на селяни. Етническия произход на Василий е източник на множество спекулации още от времето на неговото царуване. Някои предполагат, че е от славянски или арменски произход, а след възкачването му се разпространила версията че е далечен потомък на древните арменски владетели Аршакиди.[1][2][3]

Според преданията бъдещият император прекарва голяма част от детството си като пленник в България, където семейство му е отведено след пленяването им през 813 г. от кан Крум при похода му в Тракия. Заедно с голяма част от преселеното население, Василий успява да избяга ок. 836 г. и да започне работа в Константинопол като помощник при някой си Теофилица, дворцов чиновник, който бил роднина на кесаря Варда, чичото на императора Михаил III.

Василий се отличава с голяма физическа мощ и е забелязан от императора по време на борби на Хиподрума. Скоро той става телохранител, доверен човек и фаворит на император Михаил III. Постепенно Василий успява да измести кесаря Варда, а по-късно организира екзекуцията му и дори се домогва до сана на кесар. Твърде късно императорът започва да осъзнава опасното влияние на своя приятел, който неочаквано организира преврат и сваля от трона благодетеля си. По време на една от пиянските си нощи Михаил III е издебнат и заклан в спалнята си от заговорниците на Василий, който на следващата сутрин (24 септември 867 г). официално поема властта над империята. Така той поставя началото на Македонската династия, която ще управлява империята през следващите 150 години.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Василий I от хрониката на Йоан Скилица

Василий I поставя началото на възход на Византийската империя през следващите три века. Финансовата, административната и военната система са разстроени от лошото управление на Михаил III. Василий I се заема енергично да възстанови реда във всички области на държавното управление. Систематизира ромейското законодателство (издава кодекс „Прохирон“ и подготвя кодекс „Епанагога“). Организира чистка сред чиновническия апарат. Увеличава заплащането на войниците и разширява числеността на армията.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Василий I поддържа мирни отношения с България. Ромеите воюват с променлив успех срещу арабите в Анатолия, като възвръщат част от загубените преди територии (Самосата, Лул, Мелитена и други). Временно е възвърнат остров Кипър.

В търсене на съюзници за борба с арабите, Василий I търси сближение с германския император и папата. В съгласие с това през 867 година възстановява на престола за патриарх на Константинопол Игнатий, привърженик на сближението с Рим. Води активна политика за засилване на ромейските позиции в Южна Италия и Адриатика. Със съдействието на германския император ромеите възвръщат Бари от арабите през 876 г., но губят Сицилия и град Сиракуза през 878 година. През 880 г. е отвоюван Таранто.

Василий I приема делегация на сърбите и хърватите (Скилица)

През царуването си, Василий I има огромни проблеми с павликяните по поречието на горен Ефрат. Съюзени с арабите те правят набези във вътрешността на империята и ограбили Ефес. В крайна сметка империята излиза победител в този конфликт и павликяните са подчинени през 872 година.

По времето на Василий I са покръстени сърбите и хърватите. От ромейски свещеници са покръстени също и киевските владетели Асколд и Дир. Но не всички мисии за християнизация са успешни – хърватите по-късно се ориентират към папата, а русите се връщат към езичеството. Едва през 988 година те са покръстени отново по времето на Василий II Българоубиец.

След като през 879 г. умира Константин-Варда, най-големият син от първия брак на император Василий, той е принуден да посочи за наследник Лъв, към когото никак не е привързан и за когото се е подозира, че всъщност е син на Михаил III. Паисий Хилендарски обобщава техните взаимоотношения в История славянобългарска, като нарича Василий I източен кесар, а Лъв с псевдонима Премъдри и цитира първия:

Не преставай до четеш историята на древните, защото там без усилие ще намерии онова, за което много други са се трудили... И като размислиш, ще видиш наказанието на злите и наградата на добрите.

Василий I умира при нещастен случай по време на лов на 29 август 886 година. На престола се възкачва Лъв VI Философ.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Майката на на Василий I е неизвестна, но неговият баща е:

 • Варда/Константин от Македония.

С първата му съпруга Мария, Василий I има децата:

 • Варда.
 • Анастасия, която се омъжва за генерал Христофер.
 • Константин (ок. 865 – 3 септември 879), съ-император

С втората му съпруга Евдокия Ингерина, Василий I има официално децата:

 • Лъв VI, който го последва като византийски император
 • Стефан I, патриарх на Константинопол
 • Александър, византийски император от 912.
 • Анна Порфирогенита, монахиня в Св. Еуфемия в Петрион.
 • Елена Порфирогенита, монахиня в Св. Еуфемия в Петрион.
 • Мария Порфирогенита, майка на монахините в Св. Еуфемия в Петрион.

Литература и препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Treadgold, Warren (1997). A History of the Byzantine State and Society. Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 0-8047-2630-2, стр. 455.
 2. Tobias, Norman (2007). Basil I, Founder of the Macedonian Dynasty: Lewiston, New York: The Edwin Mellen Press. ISBN 0-7734-5405-5, стр. 20.
 3. Vasiliev, Alexander Alexandrovich (1928 – 1935). History of the Byzantine Empire. Madison, Wisconsin: The University of Wisconsin Press. ISBN 0-299-80925-0, стр. 301.
Михаил III Византийски император (23/24 септември 867 – 29 август 886) Лъв VI Философ
     Портал „Македония“         Портал „Македония