Пиратство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пиратският флаг на Калико Джак, един от най-изветните символи на пиратството

Пиратството е практиката на организиран морски грабеж или с други думи морски бандитизъм. Пиратите са морски разбойници, но понякога нападат и цели на сушата. Обикновено пиратството е насочено към други кораби. Тази практика е толкова стара, колкото и самата морска навигация. Представлява частна или държавна атака в международни води или в области, които не са под юрисдикцията на никоя държава, с цел открадване на товари, настояване за откуп за пътниците и често изземване на самия кораб. Неговото определение съгласно международното право може да се намери в член 101 от Конвенцията на ООН за морското право[1].

Пиратите често правят метежи – когато екипажът не харесва командните тактики на капитана, го сваля от поста и в повечето случаи го убива. Когато пиратите нападат друг кораб по море, обикновено се извършва абордаж – прехвърляне от единия кораб на другия – като се доближат корабите, пиратите хвърлят въжета и се пренасят на другия кораб. Те понякога нападат и крайбрежни села с цел да вземат заложници и да искат откуп. Техният основен закон е т.нар. пиратски кодекс – капитаните се събират да се договорят, когато имат да решават проблеми.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата „пират“ (на латински: pirata) се появява на свой ред от гръцки (на гръцки: πειρατής), със същия корен както думата πειράω (опитвам, изпитвам)[2][3]. По този начин значението на думата е „опитайте късмета си“, джентълмени на съдбата. Други източници смятат, че думата „пират“ идва от гръцката дума pyros, означаваща огън, защото пиратите често изгарят всичко след себе си за да не оставят веществени доказателства. Има вероятност в корена на думата да стои и peril, което означава опасност.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съвременно пиратство[редактиране | редактиране на кода]

Пиратството се превръща в глобален проблем през 2012 г.[4] По оценки през 2011 г. пиратите са спечелили над 220 милиона долара. През последните години сомалийските пирати разпространяват дейността си във все по-обширни територии на Индийския океан обхващащи площ няколко пъти по-големи от Европа. Съвременното пиратство се разпространява все по-интензивно в страни като Хаити, Бразилия, Венецуела, Колумбия и Перу.

Новото поколение пирати е все по-отчаяно в действията си, а в същото време няма международна правна система за пиратството, въпреки че резолюция на Съвета за сигурност на ООН дава право на отделните държави да преследват сомалийски пирати и да съдят заловените нарушители по дефиницията „универсално престъпление“. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е подложен на натиск да създаде международен трибунал за пирати. Над 30 военни кораба от девет страни патрулират в района на Аденския залив и Сомалия. Пиратите са изключително бързи и непредвидими, нападайки през нощта, а веднъж превзет кораба, е изключително сложно да се провеждат освободителни операции заради опасността за живота на заложниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]