Малака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Малака.

Малайски полуостров

Малака (или Малайски полуостров) е голям полуостров в Югоизточна Азия.[1]

Заема площ от 239 451 km². Чрез провлака Кра Малака е сухоземно свързана с полуостров Индокитай. Източните брегове се мият от Сиамският залив и Южнокитайско море, а западните – от Андаманско море. Посредством Малакския проток полуостровът е отделен от остров Суматра.

На територията на Малака се простират териториите на 4 държави – Сингапур, Малайзия, Тайланд и Мианмар. Сингапур се намира изцяло на полуострова (в най-южната му част), докато само 40 % от територията на Малайзия, 1/5 от тази на Тайланд и 4 % от Мианмар обхващат Малайският полуостров.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от брега на Ко Самуи – остров край тайландска Малака

По-голямата част от площта на Малака е заета от ниски планински вериги. По крайбрежията те преминават в низини. Естествената растителност тук са дъждовните екваториални гори, уникални с изключителното си биоразнообразие. Голяма част от горите обаче са изсечени за освобождаване на места за селскостопански земи, пътища и др. Въпреки това обаче значителна част от горите все още заемат обширни територии в Малака. За опазването им са създадени много национални паркове и резервати, които пазят ценни представители на флората и фауната, като най-известни са тигрите, леопардите, слоновете, носорозите, гибоните и др.

Административно значение[редактиране | редактиране на кода]

На Малайския полуостров се намират едни от най-големите финансови и административни центрове – Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лампур. Тук живее и над 80 % от населението на Малайзия. През полуострова са прокарани важни пътища, най-известен е железният път за влака „Ориент Експрес“, който тръгва от Сингапур и стига до Банкок.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]