Михаил IX Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил IX Палеолог
византийски император
Michael IX Palaiologos.jpg
Управление 12951320
Лични данни
Роден
Починал
Семейство
Династия Палеолог
Баща Андроник II Палеолог
Майка Анна Арпад
Брак Рита Арменска
Герб AndronikosIIandMichaelIXPalaeologusSilverBasilikon.jpg
Михаил IX Палеолог в Общомедия

Михаил IX Палеолог (на гръцки: Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος) е византийски император от 1295 г. до 1320 г. Съуправител на своя баща Андроник II Палеолог. Храбър войн, който претърпял поражение във всичките си битки поради плачевното състояние на ромейската армия. Тъй като починал преди баща си, никога не е управлявал самостоятелно. Някои моменти от живота му са описани в „Ромейска история“ на историка Никифор Григора (1295-1360).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 1303 г. Андроник II взема на служба каталонски наемници за борба с турците. Скоро след пристигането си обаче каталонците започват да плячкосват византийските селища подобно на турците. По време на преговори в Адрианопол през април 1305 г. техният предводител, кондотиерът Роже дьо Флор, е убит по заповед на Андроник II. Каталонците тогава се съюзяват с турците и се укрепват в крепостта Галиполи, откъдето започват набези срещу Тракия. Михаил IX Палеолог събира набързо войници от Тракия и Македония и се отправил към Апрос /край дн. Текирдаг/, където лагерували каталонците. Михаил IX загубил битката и се принудил да се оттегли. Каталонците продължили да опустошават Тракия до 1308 г., когато се оттеглили в Тесалия.

Веднага след тяхното оттегляне Тракия била отново нападната от турците на Осман I. Михаил IX събрал многобройно селско опълчение и се опитал да изтласка турците, укрепили се на европейския бряг на Дарданелите. Било достатъчно да се появи турската конница и селското опълчение се разбягало. Турците пленили много знатни ромеи, императорската хазна и императорската шатра. Михаил IX Палеолог се оттеглил в Солун, където живял в уединение до края на дните си.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Според Острогорски в семейна трагедия за Палеолозите[1] двамата внуци на император Андроник II се скарват след любовна афера и в сблъсъка им Мануел Палеолог загива. Баща им, престолонаследникът Михаил IX, също не преживява инцидента, а провинилият се Андроник Палеолог е обезнаследен от дядо си. Това води до Първата гражданска война на Палеолозите.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Константин Рыжов: Все монархи мира. Древняя Греция. Древний Рим. Византия.; Москва, 2001
  • Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ostrogorsky, George (1969), History of the Byzantine State, Rutgers University Press, ISBN 0-8135-0599-2
Андроник II Палеолог Византийски император (1295 – 1320 с Андроник II Палеолог) Андроник II Палеолог