Тиберий III Апсимар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тиберий III Апсимар
византийски император
Solidus-Tiberius III-sb1360.4.jpg
Монетно изображение на Тиберий III
Управление 698705
Наследил Леонтий
Лични данни
Роден
неизв.
Починал
705 г.
Погребан в ?
Тиберий III Апсимар в Общомедия

Тиберий III (на гръцки: Τιβέριος Γ') (?-705) e византийски император от 698 до 705 година.

Тиберий бил флотски офицер (друнгарий), вероятно родом от Памфилия, но е прието да се смята че имал германски произход. Истинското му име е Апсимар (Αψίμαρος).

След отстъплението на адмирал Йоан от Картаген към Крит през 697 година флотът въстанал, свалил командващия си и избрал Апсимар за негов заместник. Апсимар отплавал за Контантинопол и го обсадил. Неговото въстание привлякло части от сухопътната войска и императорската гвардия (екскубиторите), а лоялните на него войници отворили вратите на града и го обявили за император. С възкачването си Апсимар приел тронното име Тиберий и наредил да се отреже носа на сваления император Леонтий, същото наказание, което било причинено преди това на Юстиниан II.

Новият василевс не обръщал внимание на Африка, където Картаген бил окончателно загубен, но нападнал Омаядския халифат при Абд ел-Малик на изток, печелейки малки победи, докато нападал Сирия през 701 година. Арабските акции през 703 и 704 година били отблъснати от Сицилия.

Междувременно през 704 година Юстиниан II Ринотмет (гр. „носоотрязания“) избягал от изгнанието си в Херсон и успял да се върне обратно в Константинопол с помощта на българския кан Тервел. Успявайки да се промъкне тайно в града с някой свои поддръжници, Юстиниан лесно си върнал управлението, арестувал и екзекутирал Тиберий на Хиподрума заедно с Леонтий. Малко по-късно същото наказание било нанесено на брата на Тиберий, Хераклеиос, който бил стратег на Анатолска тема.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Леонтий Византийски император (698 – 705) Юстиниан II